L'Obra Social 'la Caixa' destina 209.400 € a projectes d'inserció sociolaboral

L'objectiu és millorar la qualitat de vida d'aquelles persones més fràgils en situació de vulnerabilitat o risc d'exclusió

L'Obra Social 'la Caixa' ha concedit ajudes per valor de 209.400 euros a sis projectes de la demarcació de Girona destinats a millorar l'ocupabilitat i la inserció sociolaboral de persones en risc o situació d'exclusió social. Aquestes ajudes corresponen a la quarta i penúltima convocatòria del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials, d'àmbit estatal, que convoca anualment aquesta entitat i que té un pressupost de 16 MEUR.

Des del 2006, l'Obra Social 'la Caixa' amb el projecte Incorpora ha facilitat 3.372 llocs de treball a persones amb discapacitats, exreclusos, aturats o víctimes de violència de gènere de la demarcació de Girona. Pel que fa a les comarques gironines, l'entitat ha seleccionat sis projectes de diverses entitats del territori.

En concret, es tracta d'una iniciativa de la Fundació TRESC que treballa per la inserció laboral de persones amb discapacitats mentals o trastorns, un segon projecte que presenten tres entitats - Fundació Astres, Eina Activa i Fundació Plataforma Educativa- que té com a finalitat millorar la qualitat sociolaboral de joves d'entre 16 i 30 anys amb discapacitats o en risc d'exclusió social i el projecte 'Activa' de la Fundació Privada Obra Social Comunitària de Bellvitge que vol prevenir o pal·liar la situació de risc en què es troba part de la població del barri de Taialà.

També hi ha una quarta iniciativa, anomenada 'Segona Oportunitat', de l'associació SLU que pretén crear un dispositiu integral on les persones que es trobin a l'atuir puguin trobar feina més ràpidament a un centre especial de treball o una empresa. D'altra banda, l' Obra Social 'La Caixa' també subvencionarà el projecte de la Fundació Map que està focalitzat en ajudar a aquelles persones amb discapacitats mentals que busquin feina de la comarca del Ripollès i Osona i la iniciativa de l'Escola Foresterra que té com objectiu formar durant dos anys joves en risc d'exclusió social provinents de centres de menors o arran del fracàs escolar en els àmbits de l'agricultura, la ramaderia o treballs forestals.

En total, l'Obra Social de 'la Caixa' ajudarà aquestes entitats i organismes amb un total de 209.400 euros. En el conjunt de tot l'Estat, han estat seleccionats en aquesta convocatòria 219 projectes que tindran com a beneficiaris unes 30.000 persones que viuen en situació de vulnerabilitat. Les línies d'actuació que s'han prioritzat són la inserció laboral dels joves, la intermediació laboral entre el teixit social i l'empresarial, l'orientació o la segona oportunitat educativa. A través d'aquests projectes s'espera donar oportunitats de treball a 2.169 persones.

Paral·lelament, en el marc de la inserció sociolaboral, l'Obra Social 'la Caixa' també impulsa el programa Incorpora que té pretén facilitat la integració laboral dels col·lectius més desafavorits com les persones amb discapacitats, els joves en situació de vulnerabilitat, els ex reclusos, els aturats majors de 45 anys o les víctimes de violència de gènere, entre d'altres. Des dels seus inicis, l'any 2006, Incorpora ha aconseguit facilitar a la demarcació de Girona 3.372 llocs de treball. Entre gener i setembre d'aquest 2013, la xifra de les insercions s'eleva a 445 persones en 154 empreses.

Finalment, l'entitat també està intensificant les actuacions dirigides a reduir l'atur juvenil i ha destinat 6 milions d'euros per promoure 10.000 llocs de treball per a joves dins del marc de l'Estratègia d'Emprenedoria i Ocupació Jove 2013/2016 del Ministeri de Treball i Seguretat Social d'Espanya.