El TSJC creu que no és feina de la Policia de Palamós posar tanques els dies de mercat

CSIF remarca que és "l'enèsima" sentència que els dona la raó

El TSJC conclou que posar tanques per al trànsit els dies de mercat són “tasques impròpies” de la Policia Local de Palamós (Baix Empordà). La sala contenciosa ha estimat el recurs de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) contra una primera sentència del jutjat contenciós administratiu 1 de Girona i dona la raó al sindicat. L’alt tribunal català resol que, tot i que la regulació del trànsit entra dins les funcions de la policia local, queda fora de la feina dels agents quan es converteix en una tasca “rutinària, sistemàtica, repetitiva i programada que no comporta cap decisió”. El TSJC remarca que s’adscriu a la feina policial la senyalització “circumstancial i esporàdica fruit d’un esdeveniment excepcional”.

CSIF va recórrer contra la sentència dictada pel jutjat contenciós administratiu 1 de Girona el febrer del 2022 i que va desestimar les pretensions del sindicat, que argumentava que la col·locació i retirada de tanques del perímetre del mercat municipal cada dimarts i dissabte no eren feines pròpies per a la Policia Local.

Ara, la sala contenciosa del TSJC ha donat la raó als treballadors. La sentència recull la normativa que regula quines són les funcions de la plantilla de la Policia Local i argumenta que, tot i que l’ordenació del trànsit i la seguretat viària “entra dins les competències dels municipis i de les funcions de la policia”, les tasques que “no impliquen la presa de decisions en aquest àmbit i ja estan resoltes”, ja no són feines policials.

De fet, la mateixa sentència recull que, en el marc del procediment judicial, l’Ajuntament va exposar que la col·locació i retirada de tanques “s’assignaria a una empresa adjudicatària” però que estava pendent de concurs.

Per això, el tribunal conclou que la feina d’ordenar el trànsit cada dia de mercat és una “tasca rutinària, sistemàtica, repetitiva i programada que no comporta cap decisió” i limita la funció policial a la “senyalització circumstancial i esporàdica fruit d’un esdeveniment excepcional”.

El TSJC estima el recurs interposat per CSIF contra la primera sentència, la revoca i anul·la el decret d’alcaldia que avalava la feina de posar les tanques.

En un comunicat, CSIF remarca que és “l’enèsima” sentència que “guanya” contra l’Ajuntament de Palamós i denuncia “el malbaratament de diners públics que suposa haver de judicialitzar constantment les decisions del consistori, fruit de la manca de negociació i de la supèrbia dels responsables de personal”. Per això, insta el consistori a negociar amb els treballadors.

En relació amb aquesta sentència en concret, el sindicat considera que fer aquestes feines que “no són de caràcter policial, resten eficàcia al servei de seguretat ciutadana i suposen una desviació de funcions”: “Així es va advertir reiteradament a l’Ajuntament durant anys, sense obtenir resposta. Quan finalment es van dignar a respondre, van al·legar que el servei s’externalitzaria a una empresa adjudicatària, cosa que mai no va passar”.

“Amb aquesta sentència, l’Ajuntament de Palamós haurà de modificar de manera immediata l’organització del servei al mercat municipal i alliberar els agents de tasques que no els corresponen”, conclou el sindicat.