Girona vol pacificar l'entorn de l'escola Santa Eugènia i treure els cotxes d'un tram de carrer

L'Ajuntament farà trobades amb veïns i comunitat educativa per explicar el projecte

L’Ajuntament de Girona vol transformar el tram del carrer de la Mare de Déu de la Salut entre el passeig d’Olot i el carrer de la Maçana en un espai sense trànsit motoritzat seguint la proposta del camí segur escolar de l’Escola Santa Eugènia. El cost del projecte és de 157.381,88 euros, IVA inclòs, i té una durada d’execució prevista de deu mesos.

D’aquesta manera, es pacificarà l’entorn escolar de l’Escola Santa Eugènia –popularment coneguda com a “Col·legi Groc”– per reduir el trànsit i convertir l’espai en un entorn segur, saludable i jugable. Aquest projecte, que es va aprovar inicialment per part de la Junta de Govern Local el passat divendres 4 de juliol, s’emmarca dins del “Menja’t Girona”.

“Pacificar aquest tram és molt més que una millora urbanística: és crear vincles entre el patrimoni agrícola de les Hortes i el cor de Sant Narcís, i fer-ho amb una mirada sostenible, saludable i de cohesió social”, ha assenyalat la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica i Serveis Jurídics, Gemma Geis i Carreras.

“Seguim avançant cap uns entorns escolars més segurs, saludables i jugables, en aquest cas amb la voluntat d’alliberar del trànsit motoritzat la mainada de l’Escola Santa Eugènia, situada en el segon punt més contaminat de la ciutat”, ha apuntat la regidora d’Educació, Queralt Vila.

L’objectiu de la proposta és un espai d’estada agradable i de circulació tant pels vianants i usuaris de l’escola com per garantir l’accessibilitat amable i activa de tota la ciutadania gironina, així com de les persones que ens visiten. La iniciativa suposa fer un pas més en la connexió entre l’espai agrícola de les Hortes de Santa Eugènia i un barri patrimonial, Sant Narcís, on s’està executant un projecte de barri amable i ‘comestible’, segons el mateix concepte del “Menja’t Girona” de gastrocultura i horticultura.

El consistori ja ha realitzat una trobada amb l’Associació de Veïns del Barri i en farà una altra la setmana que ve amb els veïns del carrer Mare de Déu de la Salut i la comunitat educativa de l’escola per explicar el projecte, escoltar les seves opinions i detallar el calendari del procés. El projecte es posarà a exposició pública del 15 de juliol al 28 d’agost, termini en el qual es podran presentar al·legacions.

Pel que fa a les actuacions per portar-ho a terme en la proposta inicial, en primer lloc es vol limitar l’accés als vehicles motoritzats a través de senyalització i elements per impedir el pas –l’accés al barri es podria fer pel carrer de la Maçana i el carrer de l’Orient–.

Una vegada fet el tall, l’objectiu és fer el tram de carrer al mateix nivell que la vorera i transformar-lo en un espai amb més vegetació i zones de descans pels vianants. Per fer-ho, es portaran a terme enderrocs (de la vorada de pedra, d’una part del paviment de la vorera, etc.), es fresarà una capa de l’asfaltat de tot el tram de carrer i es farà l’adequació dels punts on s’han de col·locar les jardineres amb plantes arbustives, que estaran repartides al llarg de tot el tram de calçada amb l’objectiu d’oferir diferents zones d’ombra i d’estada per als vianants. També es posaran diversos bancs al llarg de tot el tram.

Després dels enderrocs i moviment de terres, es vol pavimentarar la zona i, als passos de vianants de tocar al passeig d’Olot, s’hi col·locarà, tal com marca el Codi d’Accessibilitat de Catalunya, una franja de 60 cm amb paviment de panot amb botons i una franja de paviment direccional amb peces de panot ratllat.

Després del període d’exposició pública hi haurà l’aprovació definitiva i, posteriorment, s’iniciarà la licitació de les obres