Els arquitectes gironins han visat 1.507 habitatges en els primers sis mesos de 2025. Això és un 21,5% més que el mateix període de l’any passat i la dada més alta dels darrers 15 anys. Des del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a Girona es mostren “optimistes” amb la tendència a l’alça dels darrers anys, però recorden que encara s’està “molt lluny” del que seria “òptim” tant a la demarcació com al conjunt de Catalunya. Tot i això, l’increment es veu com una dada “positiva” que contrasta amb la rehabilitació, que “segueix estancada” a les comarques gironines. En aquest sentit, el president del COAC a Girona, Marc Riera, diu que falta “cultura rehabilitadora” i adverteix que el parc d’habitatges està “bastant obsolet”.
En els pròxims mesos a les comarques gironines s’aixecaran més de 1.500 habitatges nous, la xifra més alta des de 2010 i que confirma “una tendència a l’alça” si bé els arquitectes reconeixen que “es venia de molt avall”. De fet, els 1.507 projectes visats que ha recollit el COAC a la demarcació en els sis primers mesos de l’any contrasten amb els 305 que hi va haver el 2015, una de les dades més baixes que s’ha registrat mai.
Aquests més de 1.500 visats nous representen un 18% del total de Catalunya, que ha estat de 8.107, molt lluny encara de les 25.000 que determina com a “òptims” el pla territorial sectorial. Malgrat tot, des del col·legi a Girona es mostren “satisfets” i veuen l’augment de més d’un 21% de visats respecte al primer semestre de l’any passat com una dada “molt positiva” pel sector.
L’increment d’habitatges ha estat afavorit per dues grans promocions plurifamiliars de més de 10.000 m² -a Vilablareix (Gironès) i Platja d’Aro (Baix Empordà)- i tres de més de 5.000 m² - a Girona, Lloret de Mar i Figueres- que entre totes tres sumen 315 habitatges.
Pel que fa a la superfície total en habitatge, durant el primer semestre de 2025 s’han visat 318.060 m², el 4,24% més que el mateix període de l’any anterior. Aquesta xifra representa el 20,04% de la superfície total visada d’habitatge a tot Catalunya. El fet que la superfície només hagi crescut un 4% respecte a l’any passat, i el nombre d’habitatges superi el 21%, certifica que s’han fet més blocs de pisos que no pas cases unifamiliars.
La costa i Girona
Les dades facilitades pel COAC a Girona assenyalen que les comarques amb més habitatge visat són el Baix Empordà i Girona. Això es deu a la forta demanda de les comarques, una afavorida pel litoral i l’altra per la concentració de població, en tant que capital de la demarcació. En total, al Baix Empordà s’han visat 406 habitatges, al Gironès 389, a la Selva 282 i l’Alt Empordà 207.
En referència a la superfície visada que no està dedicada a l’habitatge, a les comarques gironines ha estat de 41.973 m², una xifra que representa una caiguda del 22,52% respecte al mateix període de l’any anterior. En total, aquesta dada representa el 8,3% del conjunt de Catalunya, que ha estat de 502.375 m².
La rehabilitació “una assignatura pendent”
Si el nombre d’habitatges nous que es faran els pròxims mesos és la dada positiva, des del col·legi reconeixen que l’assignatura pendent a la demarcació continua sent la rehabilitació. I és que aquests primers sis mesos de l’any no s’ha arribat ni als 100.000 m² de superfície rehabilitada, la qual cosa suposa una caiguda del 12% respecte al mateix període de l’any passat.
“Haurem de veure què passa la segona meitat de l’any, però el que queda clar és que ens falta cultura rehabilitadora i l’hem de potenciar en aquest aspecte”, ha remarcat el president del COAC a Girona, Marc Riera, que ha advertit que el parc d’habitatge a la demarcació ha quedat “bastant obsolet” especialment en l’àmbit d’accessibilitat i eficiència energètica.
Aquestes dades, assenyala Riera, evidencien que la rehabilitació continua “estancada”. Ara bé, cal tenir en compte que la informació de què disposa el COAC en aquest apartat correspon sobretot a rehabilitacions integrals i grans rehabilitacions. Això vol dir que hi ha moltes intervencions d’escassa entitat que no es registren en cap base de dades del sector de la construcció.
Pel que fa a l’anàlisi territorial, les comarques on s’ha visat més superfície de rehabilitació coincideixen amb les que s’ha projectat més obra nova. Així, el Baix Empordà lidera la rehabilitació a la demarcació amb 20.317 m², a l’Alt Empordà han estat 20.122 m², al Gironès 13.620 m² i a la Selva 13.359 m². Mentre que per capitals de província, les poblacions amb més m² en projectes de rehabilitació han estat Banyoles 5.667 m², Girona 5.241 m² i Figueres 4.351 m².