Els pescadors de Cap de Creus, emparats pel Pla de gestió de la pesca, han començat l’aturada biològica de pop roquer (Octopus vulgaris). La pesca d’aquest cefalòpode queda totalment prohibida de l’1 de juliol al 30 de setembre, ambdós inclosos, a les aigües del nord de les comarques gironines. Segons informa en un comunicat Confraries de Girona, el Pla de gestió preveu que les embarcacions de pesca professional en aquesta zona tenen un permís especial que es renova cada any i actualment hi ha poc més d’una vintena d’embarcacions d’arts menors que disposen del permís. És l’únic lloc que va acordar allargar l’aturada biològica tres mesos, en comptes de dos com a la resta del litoral català.
Les barques del cens específic autoritzades a pescar dins les aigües del Parc Natural de Cap de Creus i la badia de Cadaqués han de tenir instal·lat el sistema de localització i seguiment d’embarcacions pesqueres de Catalunya que ha d’estar en funcionament i emetent senyal de posicionament, tant si l’embarcació es troba a mar o a port.
Una altra de les mesures per garantir la pesca sostenible de la zona és que el Pla de gestió estableix un pes mínim d’un quilo per al pop roquer capturat amb cadups i nanses. Els exemplars de pes inferior al reglamentari han de ser retornats a mar en el moment i lloc de la captura.
Confraries de Girona assenyala que la veda de pop roquer a la resta del litoral català està regulat dins el Pla de cogestió de l’espècie i estableix un mínim anual de seixanta dies de veda, que pot fer-se de manera continuada o en dos o més períodes fraccionats. A cap de Creus, però, els pescadors fan tres mesos d’aturada biològica.