Un de cada set infants de la Garrotxa estan exposats al tabac

S'han recollit 55 mostres a nens i nenes menors de 15 anys a l'Hospital d'Olot i als CAP

Un estudi ha detectat que un de cada set infants de la Garrotxa estan exposats al tabac. Coincidint amb la Setmana Sense Fum, es van prendre 55 mostres d’orina a nens i nenes de la comarca -tots ells, menors de 15 anys- tant a l’Hospital d’Olot com als centres d’atenció primària. L’anàlisi ha revelat que el 13,8% d’aquests infants presenten nivells positius de cotinina, cosa que vol dir que tenen una exposició “rellevant” al tabac. Les dades dupliquen les estimacions de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), que publica el Departament de Salut. Els resultats s’han tramès als seus equips de pediatria perquè facin seguiment dels nens i nenes. També s’oferiran recursos perquè les famílies que hi estiguin interessades puguin deixar de fumar.

Segons informa el Departament de Salut, la campanya -que ha dut a terme la Comissió Garrotxa Sense Fum- es va dur a terme del 26 al 31 de maig. Coincidint amb què aquells dies se celebrava la Setmana Sense Fum, l’objectiu era saber quantes criatures estaven exposades al tabac (a través d’una anàlisi que determinés la concentració de cotinina que tenien a l’orina).

La campanya anava dirigida a les famílies amb infants d’entre 0 i 14 anys. El professional de la salut els oferia la possibilitat de prendre una mostra d’orina amb l’objectiu de fer-la analitzar posteriorment per conèixer la concentració de cotinina a l’orina.

Segons detalla el Departament de Salut, aquesta prova serveix per detectar si el nen o nena “està exposat al fum ambiental del tabac, sovint perquè conviu en un entorn fumador”. La cotinina és el metabòlit de la nicotina, és a dir, la substància en què el cos transforma la nicotina per poder-la eliminar. El resultat d’aquesta transformació és la cotinina.

Un 13,8%, positives

En total es van recollir 55 mostres de menors de 15 anys que durant aquells dies van apropar-se als centres de salut de comarca, tant a l’Hospital d’Olot com als centres d’atenció primària (entre els quals hi ha els EAP d’Olot i de Besalú, adscrits a l’ICS Girona). D’aquestes mostres, el 13,8 % han presentat nivells positius de cotinina, cosa que vol dir que tenen una exposició rellevant al tabac. Són dades que dupliquen les estimacions de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) que publica periòdicament el Departament de Salut.

Els resultats s’han comunicat als equips de pediatria de l’atenció primària per poder fer seguiment dels infants. A més, se’ls ha compartit material per evitar l’exposició al fum del tabac i se’ls oferiran diferents recursos per deixar de fumar a les famílies interessades.

A l’Hospital d’Olot hi ha una consulta específica amb una infermera referent en deshabituació tabàquica i els centres d’atenció primària també compten amb referents de tabac per ajudar a tothom qui vulgui deixar de fumar.