El jaciment arqueològic del Camp dels Ninots a Caldes de Malavella (Selva) s’ha consolidat com a jaciment de referència del Pliocè europeu amb l’última campanya d’excavacions. Entre el 19 de maig i el 13 de juny s’ha fet la campanya d’enguany que ha permès fer prospeccions geològiques en les zones perifèriques.
Amb aquestes proves s’ha confirmat que l’extensió del jaciment és més gran del que s’havia estimat fins ara. Les prospeccions han determinat l’extensió dels nivells paleontològics associats a l’antic llac del volcà. Això permet que es facin noves intervencions en aquestes zones.
La campanya també ha treballat en les excavacions de nivells paleontològics corresponents al fons del llac, que són rics en sediments i estan molt ben conservats. En aquest espai s’han recuperat restes de peixos i amfibis. Són materials molt sensibles a les fossilitzacions i confirmen l’estat de conservació excepcional del jaciment. A més, demostren l’interès de les restes per reconstruir els ecosistemes que hi havia en el Pliocè europeu en zones lacustres.
La campanya ha comptat amb la participació d’investigadors de diferents institucions amb l’objectiu d’avançar en el coneixement del paleoambient i la biodiversitat del jaciment. Al llarg de les campanyes d’excavació, els investigadors han permès descobrir una seqüència sedimentària contínua molt ben conservada.
Això és de vital importància per conèixer amb detall l’evolució climàtica i paisatgística del continent europeu en el Pliocè. Es tracta d’un període poc conegut perquè correspon al moment immediatament anterior a les dinàmiques glacials que caracteritzen el clima mediterrani actual.