La mezzosoprano Joyce DiDonato ha inaugurat el festival de Peralada amb un recital format per peces de Debussy, Haydn, Rossini i Bizet, entre altres grans noms. Acompanyada del pianista Craig Terry, DiDonato ha explicat que ha preparat un repertori expressament pel certamen, amb dues parts diferenciades: “La primera és una celebració del poder de la dona, de la seva sensualitat, de la seva creació. La segona part són àries d’òperes de Händel o Rossini”. Amb el món de l’art del jardí i el paradís com a element motriu, aquest ha estat el primer dels dotze concerts que el festival ha programat fins al 18 de juliol. Angel Blue, William Christie o l’estrena ‘Genius Loci’ -dirigida per Rafael R.Villalobos- són altres dels noms destacats.
“Em fa molta il·lusió que aquest concert sigui la inauguració d’aquest festival, estic molt orgullosa”, ha destacat la mezzosoprano Joyce DiDonato moments abans de començar el concert que ha donat el tret de sortida a la 39a edició del festival de Peralada.
El director artístic del certamen, Oriol Aguilà, ha ressaltat que DiDonato és “un dels grans noms de la lírica internacional”, i creu que “ben segur sorgirà una llarga amistat” entre ella i el festival. Aguilà ha recalcat que la nord-americana ha preparat un recital “ad hoc” per Peralada, “amb un programa diferent per respondre a aquesta tradició tan melòmana de casa nostra”.
Guanyadora de diversos premis Grammy i premi especial Olivier 2018 a l’èxit més destacat en òpera, DiDonato ha ressaltat que ha volgut oferir un recital amb dues parts diferenciades. D’una banda, ha escollit peces que celebren i mostren “el poder de la dona, la seva creació, la seva sensualitat, la seva vulnerabilitat, l’amor”, segons ha destacat.
Acompanyada del pianista Craig Terry, la primera obra que ha interpretat ha estat ‘Trois chanson de Bilitis’ de Claude Debussy. Són tres poemes del francès Pierre Louÿs que a finals del segle XIX va musicar Debussy. DiDonato ha continuat amb ‘Fünf Lieder’ d’Alma Mahler i ‘Arianna a Naxos’ de Joseph Haydn.
A la segona part, la mezzosoprano ha ressaltat que ha escollit algunes òperes com ‘Ombra mai fù’ de l’òpera ‘Serse’ de Georg Friedrich Händel; seguida de ‘Di Tanti Palpiti’ de ‘Trancredi’ escrita per Gioachino Rossini; i l’‘Habanera. L’amour est un oiseau rebelle’ de ‘Carmen’ de George Bizet. A més, ha ofert dos bisos ‘Pajaros perdidos’ d’Astor Piazzola i ‘I love a piano’ d’Irving Berlin.
Abans d’iniciar el recital líric, Borja Suquer ha sortit a l’escenari en nom de tota la família per recordar i homenatjar el seu tiet, Miguel Suquer, que va morir el 15 de juny. Suquer encapçalava el Grup Peralada, juntament amb els seus germans Javier i Isabel.
Dotze moviments d’una simfonia
DiDonato i Terry han estat els primers a actuar a l’església del Carme, però no seran els únics. El festival ha programat dotze concerts que volen representar com “una mena de simfonia amb dotze moviments” per oferir al públic un “viatge als jardins, entesos com a paradisos”, segons Aguilà. Així, enguany, convertiran els jardins, les muralles i l’església en diversos escenaris “on cada espectacle és un camí, una porta oberta al paradís creatiu”.
A més de la nord-americana, destaquen les actuacions d’Angel Blue o Wiliam Christie; a més de les estrenes absolutes ‘Hort/garden’ -ideat per Elena Terrats i Helena Tornero- i ‘Genius Loci’ -dirigida per Rafael R.Villalobos-.
Sense oblidar la proposta de les germanes Katia i Marielle Labèque, ‘Le jardin féerique’; o l’estrena de ‘Melodies compartides’ en commemoració del centenari de Conxita Badia.