Girona incorpora disset referents en inclusió als 48 casals d'estiu que es fan a la ciutat

80 monitors atenen uns 800 infants amb necessitats especials o situació de risc

L’Ajuntament de Girona fa un pas més per a la inclusió i, per primera vegada, ha incorporat referents per atendre la diversitat als 48 casals d’estiu que es fan a la ciutat. Són disset persones, que van començar a treballar a mitjan juny, i que com concreta la regidora d’Educació, Queralt Vila, fan de nexe entre les entitats, les famílies i els equips educatius “per saber què necessita exactament cada infant a l’hora de socialitzar-se i gaudir del casal de lleure”. De mitjana, cada estiu, a través del pla d’inclusió s’atenen uns 800 infants que tenen necessitats educatives especials o bé que es troben en situació de risc gràcies a una vuitantena de monitors. “L’objectiu és reforçar el paper de cohesió que tenen els casals”, subratlla Vila.

Aquest estiu, Girona compta amb 48 casals diferents, que organitzen 25 entitats i associacions de la ciutat. S’han ofert gairebé 3.300 places per a infants d’entre 0 i 17 anys. Fins a finals d’agost, l’oferta inclou activitats de lleure educatiu, esports, art, cultura popular o també dos casals d’educació especial. Es fan a les escoles, als equipaments esportius municipals, als centres cívics i a la Casa de Cultura.

Amb l’objectiu de reforçar “el paper de cohesió” que tenen els casals, la regidora explica que aquest any el consistori ha incorporat una nova figura: els referents en inclusió. Són disset persones, que van començar a treballar el 15 de juny, i que durant aquests dies s’han centrat a “preparar materials i recollir dades” sobre aquells infants que necessiten una atenció més personalitzada –perquè tenen necessitats especials o estan en situació de risc– i que fan de nexe entre les entitats, les famílies i els diferents equips dels centres educatius on estudien.

“D’aquesta manera, saben què necessita exactament aquell infant per sentir-se bé i poder socialitzar durant el casal de lleure”, concreta Queralt Vila. La figura del referent s’ha creat, precisament, a través del Pla d’Inclusió (un recurs del programa municipal de casals d’estiu enfocat, precisament, a atendre la diversitat).

Formació específica

La regidora d’Educació explica que els disset referents no tan sols han rebut “formació específica” sobre el Pla d’Inclusió i la manera com fer el traspàs d’informació, sinó que també se’ls han fet un curs sobre Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), a càrrec de l’associació TEAcompanyem, i un altre sobre vulnerabilitat, “per entendre els indicadors de risc que poden presentar alguns infants i saber com fer un bon acompanyament amb les famílies”.

“L’objectiu és que tots els infants que participen als casals d’estiu de Girona se sentin còmodes i puguin gaudir bé del casal, ja sigui de lleure, d’esport, d’art o cultural”, subratlla la regidora. “I amb aquests referents del Pla d’Inclusió el que aconseguirem és que la seva atenció sigui encara més personalitzada”, hi afegeix Queralt Vila.

La regidora d’Educació explica que, de mitjana, cada estiu els casals de la ciutat atenen uns 800 infants –molts d’ells, neurodivergents– que necessiten aquesta atenció “més individualitzada” a través d’una vuitantena de monitors. Una xifra que també ha anat creixent en les darreres edicions. “Són monitors que són extres a aquells habituals que ja tenim per als casals”, precisa Vila.

Formació voluntària

A Girona, els 48 casals d’estiu que s’ofereixen arreu de la ciutat compten amb més de 500 monitors. Aquest 2025, a més de la formació comuna que se’ls fa a tots ells, l’ajuntament també els n’ha organitzada una altra –aquesta, voluntària– de més específica. S’hi han apuntat més d’un centenar de monitors.

La formació es fa aquest dilluns al Centre Cultural La Mercè en dos torns de matí i tarda. Entre d’altres, durant la sessió, es parla de la importància de fomentar el català, se’ls fan tallers de dinamització i se’ls donen eines enfocades en la resolució de conflictes i en la importància del benestar emocional.