Girona aprova congelar taxes i impostos el 2014 gràcies a l'abstenció de PSC i PP

CUP i ICV acusen CiU de no complir amb els acords que van pactar fa un any

L'Ajuntament de Girona ha aprovat les ordenances fiscals per al 2014, que congelen impostos i també, per primera vegada, les taxes. El govern municipal de CiU, en minoria, ha tirat endavant la proposta gràcies a l'abstenció de PSC i PP, que han valorat especialment el fet que a la congelació dels impostos s'hi sumi aquesta vegada també la de les taxes.

Per la seva banda, ICV i CUP -que van donar suport al govern l'any passat- han criticat que no s'han aplicat "amb prou força" els acords pactats. Els dos grups, que hi han votat en contra, han reclamat més progressivitat fiscal i la introducció de mesures de justícia social.

L'equip de govern de Girona, en minoria, ha aconseguit aprovar inicialment les ordenances fiscals del 2014 gràcies a l'abstenció del PSC i PPC i el vot positiu del regidor no adscrit Carles Palomares. El govern de la ciutat portava a ple una proposta que mantenia congelats els impostos i, com a novetat, també congelava les taxes. A més, els ciutadans que tenen domiciliat el rebut de l'IBI, veuran com l'ajuntament els descompta l'impost de manera fraccionada en tres pagaments. 

A proposta del PSC, s'ha incorporat un fons de 30.000 euros per ajudar les famílies que tenen deutes d'IBI amb l'ajuntament i que estan a l'atur. La intenció és que amb aquesta línia d'ajuts puguin regularitzar la seva situació i poder satisfer els pagaments pendents d'aquest impost.

La portaveu popular, Concepció Veray, ha justificat l'abstenció del seu grup especialment perquè les ordenances del 2014 mantindran congelades les taxes, una proposta que els populars ja havien fet l'any passat. "Donem suport a les ordenances perquè són millors que les de l'any passat", ha manifestat Veray.

Així mateix, la regidora socialista Sílvia Paneque també ha destacat aquest argument. A més, ha remarcat que en aquestes ordenances s'incorporen algunes de les línies d'acció que el PSC venia reclamant en els darrers dos anys, com les ajudes per regularitzar el pagament de l'IBI a famílies amb deutes i problemes econòmics.

Crítiques de CUP i ICV

L'any passat, CUP i ICV van donar suport al govern municipal per evitar que s'haguessin de prorrogar les ordenances del 2012. Aquesta decisió va arribar a darrer moment i va caldre un segon ple per aprovar les ordenances, ja que al primer el PSC es va fer enrere i no va abstenir-se, tot i haver comunicat al govern que així ho faria.

La regidora d'ICV Núria Terés ha criticat CiU perquè considera que no ha aplicat les mesures que va pactar en el seu dia amb els ecologistes. "Ja veig que va ser un acord artificial per salvar una votació", ha lamentat Terés, que defensa que el seu grup i la CUP van voler introduir "un canvi radical" però que, un any més tard, veuen que hi ha hagut "incompliments, retards i poca convicció per canviar el model".

Terés ha criticat la mesura de congelació de les taxes i ha dit que és una decisió "tèbia". Segons ICV, en un moment de crisi com l'actual, cal aplicar una progressivitat fiscal perquè "el cafè per a tothom no serveix".

També ha estat crític el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, que ha assegurat que els acords que van tancar amb el govern fa un any "no s'han aplicat amb prou força". "O treballem a fons per implementar mecanismes de progressivitat o difícilment sortirem d'aquesta situació", ha manifestat el portaveu. 
A la regidora li molesta el vot negatiu

Aquests dos grups han votat en contra de les ordenances, una postura que ha molestat la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas. "No entenc el vot en contra perquè són unes ordenances molt millors que les de l'any anterior", ha manifestat Planas, que ha explicat que alguns dels components de fiscalitat progressiva que reclamen ICV i CUP no es poden aplicar a nivell municipal perquè calen canvis legislatius. "Demano a l'oposició que ens faci propostes que són possibles jurídica i tècnicament perquè no podem assumir compromisos que no són viables", ha declarat.

Per la seva banda, l'alcalde, Carles Puigdemont, ha agraït el suport del PSC, el PPC i el regidor no adscrit i ha defensat que les ordenances del 2014 són "filles" de les pactades l'any passat amb ICV i CUP. "L'any passat vam obrir una via interessant i aquest any fem un pas més, segur que les ordenances que ara aprovem són millors que les de l'any passat però pitjors que les de l'any vinent", ha manifestat l'alcalde per cloure el ple.