El 58% dels pacients de diàlisi del Trueta segueixen el tractament al seu domicili

Al conjunt de les comarques gironines el percentatge de pacients amb Diàlisi Peritoneal és del 5%

Gràcies a la Diàlisi Peritoneal, un tractament que es diferencia de la hemodiàlisi clàssica, la que es realitza als hospital, en què la sang es tracta sense sortir del cos, 52 pacients de diàlisi de l'Hospital Josep Trueta, el 58% del total, poden seguir el tractament a casa seva, evitant desplaçaments i preservant al màxim la seva intimitat.

El tractament, que no requereix l'ús d'equips tècnicament molt avançats, consisteix en introduir el líquid de diàlisi al cos mitjançant un catèter que prèviament s'ha implantat quirúrgicament. Amb el 58% dels pacients, el Trueta se situa al capdavant de la llista de centres que apliquen aquesta tècnica, molt per sobre de la mitjana catalana que és del 5%.

Per tal de donar a conèixer aquesta tècnica entre els pacients amb malaltia renal crònica avançada, fa dos anys el Servei de Nefrologia del Trueta va implantar un procés educatiu estructurat per informar-los de les característiques d'aquest tractament, i des d'aleshores el nombre d'usuaris de la diàlisi peritoneal s'ha multiplicat per quatre. Al global de la demarcació de Girona, igual que la mitjana catalana, només segueixen aquest tractament un 5% dels pacients, però aquest procés d'informació ha de servir per augmentar l'ambulatorització del tractament de diàlisi i arribar fins al 30% des d'ara i fins el 2017, índex que recomanen les societats científiques. I és que, a més dels beneficis per als pacients, el Servei de Nefrologia calcula que assolir aquest índex del 30% de diàlisis a domicili a Girona suposaria uns estalvis acumulats addicionals de més de 3,6 milions d'euros.


La DP compta amb excel·lents resultats clínics i permet als pacients mantenir la seva independència, les activitats diàries i suposa un major índex de pacients actius laboralment, fet que també contribueix a la sostenibilitat de la seva malaltia.

Els bons resultats ja aconseguits cal emmarcar-los també en la col·laboració del Servei de Cirurgia General de l'hospital, que ha dut a terme e l procés d'implantació de catèters peritoneals per tal que tots els pacients que escullin aquesta modalitat de tractament puguin finalment dialitzar a casa.