Unes 70 persones han seguit en línia des del Japó el primer taller d’elaboració de ratafia adreçat al públic d'aquell país, que ha impartit la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. Per fer-ho, s’ha adaptat la recepta a varietats que es puguin trobar al país nipó. “Hem agafat una recepta de trenta plantes i n’hem substituït algunes per varietats típiques del Japó, com són el wasabi i el shiso verd i vermell”, ha detallat Anna Selga, que ha impartit el taller conjuntament amb la japonesa Megumi Tamagawa, encarregada de la traducció.
L’objectiu d’aquesta iniciativa, tal com ha explicat el membre de la confraria Xavi Amat, és “donar a conèixer la cultura a un país amb qui es comparteix la sensibilitat de voler captar el paisatge”.
Selga fa anys que produeix ratafia i imparteix tallers per difondre la recepta. A més, és l’autora d’un llibre sobre aquest licor català titulat ‘Els colors de la ratafia’, que recull una seixantena de plantes que es poden utilitzar per elaborar-ne. Tamagawa és una japonesa resident a Catalunya que es va aficionar al món de la ratafia durant el confinament, quan en va començar a elaborar. Per Tamagawa, la ratafia pot calar al Japó perquè “és similar al licor de prunes verdes”, que s’elabora al país durant la mateixa època de l’any i coincidint amb el solstici d’estiu.
El taller s’ha ofert en directe tant en català com en japonès, amb continguts adaptats a la realitat botànica i gastronòmica nipona. Per a la base alcohòlica s’ha recomanat l’ús del licor blanc, un aiguardent neutre molt popular al Japó en la preparació de licors com l’Umeshu, un licor de prunes verdes “de gust similar al de la ratafia”. I s’han destacat zones com la prefectura de Nagano per trobar nous verdes, que és l’ingredient primordial de la recepta.
“La recepta de la ratafia pot incloure des de dotze fins a un centenar de plantes i la idea ha estat establir un pont amb el Japó adaptant-la perquè es pugui fer d’allà”, ha explicat Selga. Per la seva banda, Tamagawa ha afirmat que el que han ensenyat a fer aquest dissabte és “una ratafia molt japonesa”.
Acostar la tradició ratafiaire al Japó
L’objectiu d’aquesta iniciativa, tal com ha explicat el membre de la confraria Xavi Amat, va més enllà d’ensenyar a produir ratafia fora de Catalunya: “Volem donar a conèixer la cultura de la ratafia a un país amb qui es comparteix la sensibilitat per llegir els canvis de l’entorn segons les estacions i voler captar el paisatge”. “La ratafia és això, el paisatge dins d’una ampolla”, ha conclòs Amat.
Des de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners no descarten desplaçar-se al Japó per fer tallers similars en directe o, fins i tot, repetir aquesta iniciativa amb altres països.
La sessió en línia d’aquest dissabte amb el Japó, en què han participat prop de 70 persones, ha estat impulsada per la Confraria de la Ratafia amb el suport de la delegació del Govern de la Generalitat al Japó, el Casal Català Tokyo, el Centre Cultural Barcelona (Kyoto) i el Centre Català de Kansai (Osaka) s’inscriu dins la programació oficial de l’Any Catalunya-Japó.
I forma part de la quinzena de tallers presencials, que s’estan duent a terme aquest estiu a Santa Coloma de Farners i que cada any apleguen prop de 400 persones interessades a aprendre a elaborar aquest licor tan arrelat al territori.