El bon temps anima les Fires de Sant Narcís de Girona

Els firaires han notat un increment de visitants tot i que les famílies gasten poc

Els ànecs, les parades per aconseguir peluixos o els toros. Les atraccions de tota la vida continuen essent les més demanades pels petits i grans que durant el cap de setmana han omplert les fires de Girona.

El bon temps d'aquests dies està ajudant els firaires, que han notat un augment de visitants. No obstant això, la crisi passa factura i les famílies mantenen pressupostos tancats gastant entre 10 i 20 euros de mitjana. Un dels dies més forts ha estat el passat divendres, quan totes les atraccions costaven un euro. L'Ajuntament de Girona estudia la possibilitat de fer un estudi sobre l'afluència de ciutadans i l'impacte socioeconòmic que generen les fires de cara a l'any vinent.

D'una banda, el consistori gironí s'ha mostrat "molt satisfet i content" amb l'afluència de visitats a les fires i les diverses activitats que la ciutat ha organitzat durant aquest primer cap de setmana. Tot i que encara no disposen de dades sobre l'ocupació hotelera a la ciutat, la tinenta d'alcalde de l'ajuntament, Marta Madrenas, ha ressaltat que es tracta "d'un inici de luxe" i que s'ha "palpat" la gran quantitat de turistes, visitants i veïns que han sortit al carrer durant aquests dies. "Creiem que s'han superat els rècords que teníem fins ara i per això ens plantegem de cara a l'any vinent fer un estudi sobre l'afluència de visitants i l'impacte socioeconòmic que generen les fires tal i com hem aquest any amb l'exposició Temps de Flors", ha explicat.


Segons Madrenas, hi ha molts restaurants de la ciutat que han hagut d'augmentar torns per assumir l'increment de visitants. "Creiem que aquest augment és perquè Girona està de moda, fa poc va sortir que les Fires de Sant Narcís eren una de les deu millors destinacions de tardor de tot el món", ha detallat Madrenas.


En principi, durant aquest cap de setmana la Policia Municipal de Girona i els Mossos d'Esquadra no han denunciat cap barraca per vendre alcohol a menors. En aquest sentit, Madrenas ha volgut agrair "la gran implicació de les entitats i associacions de la ciutat" per lluitar contra aquesta problemàtica i ha assegurat que, enguany, "estan segurs que no es produirà cap situació similar a la de l'any passat" quan es van denunciar tres barraques per vendre alcohol a joves menors d'edat.

"Aquest any ells mateixos han fet un decàleg de bones praxis com per exemple fomentar el consum responsable i altres actuacions", ha detallat Madrenas. La tintenta d'alcalde ha subratllat que el bon temps ha fet d'aquestes fires unes celebracions "singulars". "Sempre havíem d'anul·lar alguna activitat a causa del mal temps però sembla que aquest any tindrem sort", ha comentat. Segons Madrenas, la previsió de bon temps dóna "ànims" als firaires. En concret, el president de l'associació de firaires de les comarques gironines, Joan Bagó, ha destacat que aquests primers dies han "funcionat bé" però que la crisi es nota. "Les famílies i els visitants vénen amb els pressupostos molt tancats, es gasten de mitjana uns 10 o 20 euros i fins i tot compren els tiquets i s'ho reparteixen entre diverses famílies", ha detallat.

Fins ara, el dia més fort ha estat el passat divendres quan totes les atraccions costaven un sol euro. Una iniciativa que els visitants i veïns de la ciutat demanen que es repeteixi més sovint. "Està molt bé que només costin un euro però crec que s'hauria de repetir diversos dies perquè tot es col·lapsa, hi ha massa gent i s'han de fer moltes cues per poder pujar a una atracció", ha lamentat la Pilar, una de les veïnes de la ciutat que aquest diumenge visitava les fires amb la seva família.

Les atraccions de "tota la vida"

Els firaires esperen que amb el bon temps que es preveu per aquesta setmana la gent de la demarcació s'animi i s'apropi fins a Girona. Durant aquest diumenge al matí, centenars de famílies i menuts ja han gaudit de les atraccions. Tot i les novetats, petits i grans continuen apostant per les atraccions tradicionals, de tota la vida, com els aneguets, els toros o aquelles parades on s'ha d'afilar la punteria per aconseguir un premi. En Gerard i l'Èlia, dos nens que passejaven per les fires, han explicat que els hi agraden molt perquè són "molt xules". "Avui em deixen pujar a cinc atraccions i els propers dies potser a tres més", ha detallat l'Èlia.


D'altra banda, la May - que anava acompanyada per les dues seves nétes- ha explicat cada any visiten les fires però que abans de pujar a alguna atracció, donen una volta, miren totes les parades i escullen on volen anar. "Són molts dies de fires i no podem permetre'ns anar a totes les atraccions, cal equilibrar-ho", detalla. "També intentem anar a tots els espectacles per infants i, llavors, al vespre ens toca gaudir als grans", explica.

Les festes i fires de Sant Narcís de Girona s'allargaran fins la propera setmana i, durant aquests dies, els ciutadans poden participar en el primer sopar popular de festa major, gaudir amb els concerts de l'espai de La Copa o anar a veure les estrelles amb una caminada nocturna pel castell de Sant Miquel. Aquestes són només algunes de la gran quantitat d'activitats que la ciutat ha organitzat per celebrar aquests dies de festa major.