Acord entre PSC i CiU per les ordenances fiscals del 2014 de Girona

Els socialistes s'abstindran i el govern podrà aprovar la congelació de taxes i impostos

La portaveu socialista, Pia Bosch, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, han signat aquest divendres un acord que permetrà al govern municipal aprovar les ordenances fiscals del 2014. El govern ja va avançar la seva intenció de congelar taxes i imposts, que ara podrà portar a terme. El PSC s'ha compromès a abstenir-se en la votació, que es farà en un ple extraordinari dilluns vinent, a canvi que CiU incorpori algunes propostes. Una d'elles és la incorporació d'una línia d'ajuts de 30.000 euros perquè famílies que deuen l'IBI a l'ajuntament i estan en atur puguin regularitzar els pagaments.

L'equip de govern de Girona, en minoria, ha aconseguit el suport del principal grup de l'oposició per aprovar les ordenances del 2014. Com va avançar la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, el govern municipal va proposar als grups unes ordenances que congelaven un any més els impostos però que, com a novetat, també afegia la congelació de les taxes i, per tant, l'augment de l'IPC l'assumia el consistori. Aquesta decisió ha estat aplaudida pel PSC.

Aquest divendres, els dos partits han signat un document per escrit on es formalitza aquest pacte. Fa un any, CiU no va aconseguir aprovar les ordenances i va estar a punt de veure's obligat a prorrogar les del 2012 després d'un polèmic ple que va enfrontar CiU i PSC. L'equip de govern va anar al ple convençut que tenia un acord amb els socialistes per abstenir-se però, durant el ple, el grup del PSC es va fer enrere i l'alcalde els ho va retreure. Aquesta vegada, per evitar possibles malentesos, l'acord s'ha plasmat per escrit.

Una altra de les propostes del govern era fraccionar en tres pagaments els impostos i taxes dels ciutadans que tinguin el rebut domiciliat. Una proposta que el PSC ha vist amb bons ulls.

Una de les incorporacions a petició dels socialistes és un fons de 30.000 euros per ajudar les famílies que tenen deutes d'IBI amb l'ajuntament i que estan a l'atur. La intenció és que amb aquesta línia d'ajuts puguin regularitzar la seva situació i poder satisfer els pagaments pendents d'aquest impost.

D'altra banda, a petició del PSC, la taxa dels guals industrials tornarà a ser la del 2012 (l'any passat es va apujar) i aquests guals s'afegiran a la tarifa que paguen els garatges dels blocs de pisos, que era un 50% més baixa.

A més, el govern crearà una nova tarifa amb imports i trams menors per a centre de culte de lliure accés i mantindrà la tarifa actual als centre de culte que cobren entrada. A més, els socialistes han acordat amb l'equip de govern un compromís de negociar amb el Bisbat de Girona que els gironins empadronats puguin entrar gratis a la Catedral i Sant Feliu.