La cinquena edició de l'Ingràvid aposta pel públic familiar amb 20 propostes gratuïtes

Tallers, exposicions, xerrades i concerts conformen l'oferta d'aquest any que tornarà a tenir la Rambla de Figueres com a escenari principal

El Festival de Cultura Contemporània de l'Empordà Ingràvid 2013 (www.festivalingravid.com) arriba a la seva cinquena edició a Figueres reivindicant "el contingut com a diferència, la innovació i la creativitat", tal i com ha defensat en la presentació de la programació el codirector del certamen, Rafael Camps. Els dies 8, 9 i 10 de novembre el festival, que enguany es bolca en el públic familiar, proposa una vintena d'activitats, protagonitzades per uns trenta artistes.

Entre les propostes que ofereix, la codirectora Esther Pujol ha destacat la conferència interactiva 'Magnètica Ingravidesa' de l'escriptor i divulgador científic Marc Boada, més conegut com a presentador del programa Què, qui, com? Del Canal 33, que se centrarà en l'experimentació de la ingravidesa física, així com un taller de dibuixos animats amb la reconeguda directora de videoclips Lyona (Love of Lesbian, Amaral, Els Pets, Sidonie...) o un Sopar en Positiu a la Domo (la gran cúpula, centre neuràlgic del festival) amb el geògraf i professor de l'UB, Martí Boada, que donarà una perspectiva científica als incendis de l'Empordà de fa un any.

Un any més, i gairebé "com una obligació moral, com ha explicat Pujol, el certamen posa sobre la taula un tema que preocupa la ciutadania i es preguntarà 'Què passa amb la Cultura a Catalunya?' amb una taula rodona on hi hauran representants de tots els sectors culturals del país. El festival també continua cultivant les relacions transfrontereres i aquest any exposa l'obra 'Régéneration' de l'artista de Perpinyà Séverine Peron i presentarà les conclusions del projecte Marges i Fronteres, de Jordi Lafon, que s'ha treballat a banda i banda de frontera. Com a col·laboradora habitual del festival, Dolors Ventós, ha presenta el taller 'Un cop d'ull', adreçat a nens, en el que es treballarà la reutilització de materials i la creativitat.

Per la seva banda, Julià Sunyer, de Son Projects-Son Espai, reivindicarà la relació artística entre l'Alt i el Baix Empordà amb la presentació de les propostes de dos artistes escandinaus, 'Alteració', de 'Virg' Line Larsen, i 'The Radiant City', de Lars Andreas Tobey Kristinasen, que s'exposaran a la Rambla. Aquesta no és l'única aportació internacional doncs l'Institut Goethe de Barcelona també produeix la instal·lació 'Virtual Family', de l'artista berlinès The Wa, en què pares i fills s'intercanvien els rols.

El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Figueres i director de l'àrea de serveis a les persones, Josep Maria Godoy ha reivindicat el festival com a plataforma per fer arribar la cultura al conjunt de la ciutadania. En aquest sentit, Godoy ha afegit que l'aposta decidida pel públic familiar "dóna sentit" a l'aposta del consistori per crear nous públics culturals. Per últim, Rafael Camps ha destacat que el festival ha aconseguit "resistir a la crisi" quan molts altres projectes culturals "s'han perdut pel camí". Per això, ha agraït el suport tant de la Generalitat com de l'Ajuntament de Figueres per continuar creient en el projecte.