Espadaler matisa l'informe que indica problemes amb les alcaldies durant el #focempordà

Interior es compromet davant els municipis a simplificar els plans en casos d'emergència perquè siguin més eficaços

Espadaler ha convocat una reunió amb els alcaldes de l'Alt Empordà per calmar els ànims, després de la polèmica aixecada per les conclusions de l'informe que el Govern va encarregar a l'institut Cerdà per avaluar la gestió de l'emergència durant el gran incendi de l'Alt Empordà del juliol del 2012. "Hi ha hagut un malentès, o no ens vam explicar bé o no s'ha interpretat bé", ha afirmat el conseller que afegeix que en cap moment s'ha volgut "culpabilitzar" els alcaldes del municipis afectats dels problemes de coordinació que hi va haver.

L'informe apunta a problemes a que alguns alcaldes no van implementar degudament els Plans d'Actuació Municipal (PAM) o a que alguns alcaldes no van fer ús de la xarxa Rescat. "L'informe no criticat l'actuació dels alcaldes, només apunta a dos aspectes que creiem que s'han de millorar", ha afirmat el conseller que assegura que bona part dels alcaldes també creuen que cal treballar per millorar la coordinació en casos d'emergència.

Després d'una reunió de poc més de mitja hora amb els alcaldes al Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Espadaler ha assegurat que ha servit per fer "autocrítica" per les dues bandes i analitzar -amb la base de l'informe- quins són els punts a millorar en situacions d'emergència. Espadaler ha donat una còpia de l'informe al Consell Comarcal de l'Alt Empordà, que el repartirà entre els alcaldes. L'alcalde de Darnius, Eduard Payrà, ha ressaltat que als ajuntaments els hi hauria agradat tenir l'informe abans que es fes públic.

L'autocrítica ha de servir per millorar en alguns aspectes. Per exemple, el conseller ha avançat que estan treballant per simplificar els PAM perquè han detectat que els tràmits són "excessivament burocràtics" i poc pràctic per moments d'emergència. "No era una crítica als ajuntaments, sinó un element per buscar millorar, és aquest amb l'esperit que es va encarregar l'informe", ha afirmat Espadaler que defensa l'informe malgrat no entra en alguns aspectes, com ara la desviació de trànsit per la carretera N-260, que es va col·lapsar a Portbou on, hores després, es va provocar un segon incendi en el qual van morir dues persones.

"L'informe es va encarregar com un element de millora, ja hem canviat la normativa i encara canviarà més perquè els plans siguin simples, fàcils i àgils", ha exposat el conseller. L'altra via de treball després de l'avaluació és potenciar l'ús de la xarxa Rescat com a eina de comunicació entre ajuntaments, cossos d'emergència i Govern.

"No hi ha hagut cap ànim d'assenyalar culpables, sinó de millorar el que s'hagi de millorar, que és el que se'ns exigeix", ha conclòs Espadaler que també ha volgut matisar que l'informa no s'ha de convertir en dogma, és només una visió externa més que contribueix a detectar punts febles.