Condemnen dos falsos dentistes de Sant Feliu de Guíxols

Els acusats hauran d'indemnitzar les víctimes amb 7.660 euros per causar-los lesions

El jutjat penal 1 de Girona ha condemnat dos falsos dentistes que van causar lesions a dos pacients a la clínica dental Rambla de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) entre 2008 i 2009. El jutge considera provat que Eva Ferrer Reyes va llogar la clínica, des d'on exercia sense disposar de titulació. També que hi va tenir treballant Mauricio Javier Barrueto Maulen, que no havia homologat el títol xilè. La sentència condemna Ferrer a 12 mesos de presó per intrusisme i 3 mesos més per lesions causades a una pacient, a la qual haurà d'indemnitzar amb 7.090 euros. Per la seva banda, condemnen Barrueto a 12 mesos de presó per intrusisme i haurà de pagar 570 euros a l'altre pacient.

El cas es va destapar arran d'una denúncia que va presentar el Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) a Girona que sospitava que en aquesta clínica de Sant Feliu de Guíxols hi hauria dentistes no titulats. 


La processada va llogar la Clínica Dental Rambla al 2008 sense tenir titulació per exercir de dentista. El jutge considera que la falsa odontòloga va tractar diversos pacients, entre els quals una dona a qui va fer diverses visites i intervencions. Concretament, tot i no tenir la titulació, Ferrer va tallar-li una pròtesi que portava posada, va anestesiar-la, li va manipular els implants que portava i, fins i tot, li va trencar el cargol d'un dels implants deixant-lo inutilitzat.

Com a conseqüència dels desperfectes causats, la pacient ha hagut d'anar a un altre dentista perquè li arregli la boca i s'haurà de gastar 10.500 euros. La víctima ja ha pagat fins al moment 1.290 euros a la nova dentista. Amb la voluntat de reparar els danys causats, la condemnada ha pagat 4.700 euros a la víctima.

D'altra banda, a la sentència es recull que en aquesta clínica també hi treballava Mauricio Javier Barrueto Maulen, que havia obtingut la titulació a una universitat de Xile però que, en el moment dels fets, no la tenia homologada. Barrueto va tractar un altre pacient a qui li va treure un queixal.

Els fets van arribar a judici el passat 16 d'octubre. Durant la vista oral, fiscalia, acusació particular (exercida pel Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya) i defensa van pactar les penes per als dos denunciats, que van quedar condemnats de viva veu.

La sentència, que és ferma i no es pot recórrer, condemna Ferrer a una pena de 12 mesos de presó per intrusisme i 3 mesos més per les lesions causades a la pacient. A banda dels 4.700 euros que li ha pagat per reparar els danys causats, l'haurà d'indemnitzar amb 7.090 euros més. Per la seva banda, el jutge condemna Barrueto a 12 mesos de presó per intrusisme i haurà de pagar 570 euros a l'altre pacient a qui va extreure un queixal.

Des del COEC han valorat que la sentència constitueix una prova de què el col·legi dóna "compliment rigorós" als estatuts de l'organisme que obliguen a denunciar i perseguir els actes d'instrusisme professional. El COEC ha remarcat que té "tolerància zero" vers aquests comportaments.