L’Alt Empordà i el Maresme encapçalen la llista de comarques catalanes amb més platges per a gossos, amb 11 i 13 espais habilitats respectivament, pràcticament la meitat de les 51 zones autoritzades arreu del litoral. Aquest estiu, dos de cada tres municipis costaners de Catalunya disposaran d’algun espai on es permet l’accés de mascotes canines, segons ha pogut constatar aquest diari. En total, són 45 municipis dels 69 amb sortida al mar, vuit més que l’any passat.
A l’Alt Empordà, Cadaqués és el municipi amb més zones habilitades de tot Catalunya, amb quatre trams, seguit de Sant Pol de Mar (Maresme), amb tres, i el Port de la Selva, amb dos. D’aquesta manera, aquestes tres poblacions esdevenen les úniques del país amb més d’un espai d’aquest tipus. El Baix Empordà, per la seva banda, suma tres trams, com el Baix Ebre, i l’Alt Camp en té dos.
Els criteris d’ús i els horaris varien en funció del municipi. A Torroella de Montgrí, per exemple, els gossos poden accedir a la platja dels Griells, però cal que vagin lligats. A altres punts de Catalunya, com el Prat de Llobregat o Altafulla, els accessos són limitats a la franja nocturna o hores concretes del dia, mentre que a Barcelona, l’única platja per a gossos és la del Llevant, amb accés diürn i acotat des de la temporada alta fins a la Diada.
Pel que fa a les mides, hi ha diferències notables. A la platja Gran de Portbou, s’hi han habilitat 30 metres d’amplada per a gossos. En altres punts del país, com a l’Eucaliptus d’Amposta, l’espai arriba fins als 26.000 m².
Serveis desiguals i exigències particulars
Algunes platges disposen de serveis específics per a mascotes, com dues per a gossos, papereres, tanca perimetral o informació d’ús. A Pineda de Mar, per exemple, hi ha una dutxa habilitada per a gossos, i el Vendrell estudia instal·lar-ne una. A Torredembarra, l’espai compta amb diversos serveis integrats. En canvi, d’altres, com la platja de Belis, a Sant Pere de Ribes, són cales naturals sense cap equipament ni regulació, on la presència de mascotes està permesa però no regulada.
A Arenys de Mar, s’obliga que els animals portin un mocador identificatiu per accedir-hi, com a mesura de control i per assegurar el compliment de les normes.
Només la Selva es manté sense cap platja autoritzada
Totes les comarques costaneres disposen, almenys, d’un tram per a gossos, excepte la Selva, que segueix sense cap espai habilitat. La incorporació del Vendrell, capital del Baix Penedès, permet que aquesta comarca tingui per primer cop una platja per a mascotes.
Els motius de l’absència d’espais en alguns municipis
Encara hi ha 24 municipis que no permeten l’accés de gossos a les seves platges. A Sant Pere Pescador, l’Ajuntament afirma que els agradaria oferir aquest servei, però que la proximitat al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà ho impossibilita, per risc de pertorbar la nidificació d’ocells.
A Blanes, la negativa es justifica per la voluntat de mantenir la distinció de bandera blava, i per la manca d’espais prou amplis. A Castelldefels, s’està valorant l’opció en una comissió municipal, però fonts del consistori admeten que la linealitat i la gran extensió de la platja dificulten el consens per habilitar un tram específic.
En el cas de Creixell, s’al·lega que gran part del litoral forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i la resta és massa propera a zones residencials.