Figueres sortirà al carrer per oposar-se al pas de camions de gran tonatge pel centre

La primera mobilització està prevista per dijous vinent

"Tant de bo la resposta ciutadana sigui la mateixa que a Bàscara". Aquest és el desig d'Alfons Romero, exregidor del PSC al consistori figuerenc i un dels impulsors de Figueres Democràcia, el col·lectiu que ha fet una crida a la ciutadania per dir prou al pas de camions de gran tonatge pel centre de la ciutat.

Romero adverteix que no volen copiar el model de Bàscara, però sí despertar consciències per tirar endavant temes, com el de la N-II, que fa anys que estan estancats. De moment, la resposta de diferents entitats del municipi ha estat positiva i dijous vinent al migdia es farà un primer tall de la N-II a l'alçada de la plaça del Sol, com a primer pas abans de concretar un calendari definitiu.

Tot i que el tall de la N-II de dijous vinent ja estava demanat i aprovat per les autoritats municipals, el col·lectiu impulsor de la iniciativa ha programat un contacte informatiu aquest vespre per tractar amb associacions de veïns, entitats ciutadanes i comerciants de la ciutat el calendari de mobilitzacions a seguir. A la reunió també hi ha assistit el regidor popular al consistori figuerenc, Diego Borrego, així com exregidors de diferents formacions.

Tots el presents a la trobada han coincidit en la necessitat de programar un seguit d'actes de protesta per aconseguir que es prohibeixi el pas de camions pel centre de la ciutat, però no hi ha hagut unanimitat a l'hora de perfilar el calendari a seguir ni alguns detalls de les protestes com ara els horaris més adients. És per això que els presents s'han convocat de nou per dijous vinent a les vuit del vespre per acabar de definir una estartègia.

Així, el dia 31 d'octubre, Figueres Democràcia ha convidat a tothom que s'hi vulgui afegir a fer un tall de 15 minuts de la N-II al pas de vianants de la plaça del Sol, un dels punts, a tocar mateix del centre de la ciutat, on els darrers mesos s'ha percebut un increment significatiu del pas de camions de gran tonatge.

Sobre els objectius de la protesta, Alfons Romero, exregidor socialista a l'Ajuntament de Figueres i promotor de la plataforma Figueres Democràcia, ha puntualitzat que no és imitar el model de Bàscara i sí intentar accelerar la resolució d'algunes de les reivindicacions històriques de la ciutat en matèria d'infraestructures. Romero ha lamentat "que el ritme de la ciutat" no és el més adient i que cal esperonar la ciutadania perquè la llista de carències es llarga.

Prou camions pel centre de ciutat

En el manifest elaborat per Figueres Democràcia, denuncien que a la Nacional II i la Comarcal 260 al seu pas pel centre de la ciutat de Figueres circulen diàriament molts tràilers de 4 eixos o més, fins i tot alguns que transporten matèries perilloses, amb els riscos evidents que això comporta de seguretat per a la població i el trastorn que suposa en la fluïdesa del trànsit. Vehicles, afegeixen, que passen a 50 metres del CAP Alt Empordà i del Museu Dalí, a dos metres de l'Oficina de Turisme, la Biblioteca i de la Llar de Jubilats, com també a escassos 100 metres de La Rambla, el que entorpeix la vida quotidiana dels ciutadans.

En aquest sentit, Romero assegura que no s'explica com encara no s'ha solucionat aquest tema quan hi ha una alternativa per a aquests vehicles com és la variant de Borrassà i Ordis, i que l'única cosa que falta és millorar la informació als transportistes i senyalitzar correctament les vies afectades. Unes mesures que evitarien que continuin passant els camions que vénen de la Jonquera, de la carretera de Portbou o de Roses i que es dirigeixen cap a Olot.

Per últim, Romero, ha deixat clar que en cas d'assolir aquest objectiu, Figueres Democràcia continuarà amb reivindicacions ciutadanes històriques com la cessió de la NII al seu pas per la ciutat i la gratuïtat de l'autopista al tram de Figueres, un cop acabat l'accés nord, per a tots els vehicles.