L’Ajuntament de Banyoles ha instal·lat onze sensors en nou punts del voltant de l’estany per mesurar l’afluència de persones, bicicletes, vehicles i embarcacions. La regidora de Promoció Econòmica, Anna Tarafa, ha indicat que fins ara es tenien estimacions de la quantitat d’usuaris, però que els sensors permetran “tenir dades exactes, de cada dia de l’any”. “Podrem identificar els patrons de mobilitat a l’estany.
Fins ara no hi ha hagut saturació, però si veiem que en algun moment se sobrepassen els límits, aleshores plantejaríem actuacions per evitar que es perjudiqui l’espai natural”, ha afegit. Alguns dels sensors, a més, mesuren el so i la qualitat de l’aire. Els aparells ja estan en funcionament i han suposat un cost de 108.000 euros.
La iniciativa s’anomena ‘Wifitrackers i sensorització en els espais fràgils de l’estany’. És l’actuació número tres del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD), finançat per la Unió Europea amb els fons Next Generation.
En concret, els onze sensors s’han instal·lat en nou punts que recorren els voltants de l’estany, des de la Torre de sortida del rem i fins a la Pesquera Mata; passant pel pavelló de la Draga, el Parc Neolític, el Club Natació Banyoles, l’encreuament amb el carrer de la Barca, i l’Oficina de Turisme. A més, alguns dels aparells mesuraran també el nombre d’embarcacions que utilitzen l’estany.
L’objectiu és conèixer en tot moment l’estat d’ocupació de l’estany i detectar els patrons de mobilitat dels visitants. La regidora de Promoció Econòmica, Anna Tarafa, ha exposat que, per exemple, ara podran saber amb exactitud “quantes persones hi passegen cada dia i, d’aquestes, quantes fan la volta completa a l’estany”.
“Fins ara podies fer estimacions del nombre de persones que hi havia per metre quadrat, però ara tindràs mapes de calor amb la quantitat exacta de gent, i podràs controlar si hi ha punts de saturació en dies o espais concrets”, ha assenyalat.
Així, si es detecten punts o períodes de major concentració i pressió, es podran aplicar mesures per regular els accessos i promoure la redistribució dels fluxos turístics. L’objectiu és evitar que l’afluència de visitants acabi perjudicant els espais naturals i la seva biodiversitat.
No graven les cares
El regidor d’Administració i Noves Tecnologies, Josep Maria Teixidor, ha subratllat que els sensors “no graven les cares”. “Estan connectats a un sistema d’intel·ligència artificial que captura la imatge, l’analitza i la codifica en funció de l’objecte en moviment que detecta. Per tant, en cap moment enregistren imatges de les persones”, ha recalcat.
A més, alguns sensors també mesuraran el so i la qualitat de l’aire, per poder saber si en algun moment se superen els límits recomanables. En total el projecte ha tingut un cost de 108.000 euros.