El Govern modernitzarà la incineradora de Campdorà

D'aquesta manera podrà cremar un 50% més de residus

El Govern inclourà en el nou Pla d'Infraestructures de Residus 2013-2020 un projecte per modernitzar la incineradora de Campdorà, a Girona, l'única de les comarques gironines.

Aquesta incineradora és obsoleta i, cada mes, necessita aturar l'activitat durant una setmana sencera. Actualment, tracta 30.000 tones l'any. Amb el projecte de modernització, podrà arribar a les 45.000 i augmentar un 50% la capacitat de tractament ja que funcionarà els 365 dies de l'any.

El director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, ha explicat que preveuen que el projecte costarà 25 MEUR. L'Ajuntament de Girona ja ha encarregat la redacció del projecte, que podria estar acabat a principis del 2014.

La incineradora de Campdorà té 30 anys i és una instal·lació que amb el temps ha quedat obsoleta. Això fa que no pugui treballar de manera contínua i que cada mes hagi d'aturar-se l'activitat durant tota una setmana sencera. En aquesta incineradora hi van a parar anualment 30.000 tones de residus procedents de Girona, Salt i Sarrià de Ter. 

Durant l'època del tripartit, al 2009, el Govern va projectar un modern centre per tractar els residus de manera selectiva al mateix emplaçament que ocupa la incineradora. El complex tenia un cost de 170 MEUR però el Govern no va anar més enllà de redactar el projecte perquè hi va haver problemes per trobar finançament.

El macrocomplex, enterrat

El director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, ha donat per enterrat aquest projecte i també ha descartat fer-lo en qualsevol altre emplaçament, com en alguna ocasió havia apuntat el govern municipal. "Aquest projecte no es farà, hem de ser molt realistes, si en el seu moment no es van trobar els 170 MEUR per finançar-lo, ara és impossible", ha manifestat Tost.

Per això, l'alternativa que planteja el Govern és millorar la instal·lació existent. En el nou Pla d'Infraestructures de Residus 2013-2020 l'Agència Catalana de Residus ha inclòs un projecte per modernitzar la incineradora de Campdorà. Això permetrà que l'equipament treballi els 365 dies de l'any i pugui cremar més residus, passant de les 30.000 tones per any a les 45.000, un 50% més. Això suposaria poder assumir més brossa i també descongestionar els abocadors més propers.

L'any passat, l'Ajuntament de Girona, de la mà de l'Agència Catalana de Residus, va encarregar un estudi per conèixer l'estat de la incineradora i quines modernitzacions cal fer-hi. Segons Tost, aquest estudi podria estar sobre la taula de l'agència a principis de l'any vinent i, a partir d'aquí, es decidirien les actuacions a fer. El Govern ha fet una reserva pressupostària de 25 MEUR per al projecte però reconeix que, un cop estigui acabat el projecte, tot dependrà de la disponibilitat pressupostària.