Portar la brossa fins a Lloret no sortirà de franc

Els municipis del Gironès i el Baix Empordà que hi portaran les escombraries hauran d'assumir el cost del transport

La planta de residus de Lloret de Mar (Selva) podrà funcionar a ple rendiment a partir del gener perquè els municipis del Baix Empordà i el Gironès hi portaran la brossa. Fins ara, no se sabia qui pagaria l'encariment del transport de les escombraries des d'aquests territoris fins a Lloret.

Segons ha afirmat el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, s'ha acordat que els municipis i els dos consells comarcals assumeixin aquest cost i, per tant, es veurà reflectit en la taxa d'escombraries que paguen els ciutadans.

Tost ha assegurat que el Govern "no pot subvencionar el tractament dels residus". En el conveni es recull que l'encariment de la taxa serà progressiu fins al 2016.

El Govern va rebre l'obra acabada de la planta de tractament de residus de Lloret al juliol del 2012. La planta, que ha costat 41 MEUR, s'havia planificat amb dades del 2004, en un escenari de creixement continuat de la generació de residus, i havia de tenir capacitat per a 115.000 tones. Quan l'obra ha estat acabada, els residus que genera la comarca de la Selva han resultat ser insuficients per posar en marxa la planta d'una manera eficient. 

Per això, des de l'Agència Catalana de Residus (ACR) s'ha estat treballant durant més d'un any per arribar a un acord amb els municipis del Baix Empordà i el Gironès (tots a excepció de Girona, Salt i Sarrià de Ter que envien els residus a la incineradora de Campdorà) perquè portessin la brossa fins a Lloret. D'aquesta manera, la planta de triatge podia començar a funcionar a ple rendiment. Aquest fet es produirà a partir del gener del 2014. 

Durant una visita a la planta de Lloret aquest mes d'octubre, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, va apuntar que el conveni amb aquests dos consells comarcals estava pendent de signar però que ja s'havia arribat a un acord i que s'estava intentant que fos l'Agència Catalana de Residus la que assumís part de l'encariment del transport dels residus. 

El transport el pagaran els ajuntaments

El director de l'ACR, Josep Maria Tost, ha confirmat aquest matí que el cost del transport des del Baix Empordà i el Gironès fins a la planta de Lloret l'hauran d'assumir els municipis. "Caldrà que els ajuntaments ajustin les seves ordenances", ha manifestat Tost, que ha puntualitzat que l'increment del rebut de les escombraries serà progressiu perquè s'ha pactat que s'aplicarà esgraonadament fins al 2016.

Tost ha justificat que la funció de l'ACR és la de crear les infraestructures de tractament però "no pot subvencionar el tractament dels residus". Fins ara, els ajuntaments del Baix Empordà i la gran majoria del Gironès no podien pretractar els residus perquè no disposaven de cap planta de triatge i els enviaven directament a l'abocador. En la planificació de les infraestructures de residus del 2006 al 2012 es preveia fer una planta de triatge al Baix Empordà que, per qüestions pressupostàries, també s'ha descartat. "La planificació d'abans de la crisi era pràcticament d'una planta per a cada comarca, ara això ha canviat", ha manifestat.

Per això, Tost considera que cal una col·laboració entre les diferents administracions per aplicar "una economia d'escala" i compartir infraestructures. El director de l'ACR ha declarat que "tots els alcaldes han entès" que el preu per dur la brossa a un abocador no pot ser el mateix de portar els residus a una planta de triatge on es separa tot allò que es pot reciclar abans que la brossa vagi a l'abocador.

La planta de Pedret i Marzà al 2015

A banda de la planta de triatge de Lloret de Mar, que començarà a funcionar en proves al novembre només amb la brossa de la Selva, el Govern planifica una infraestructura similar a l'Alt Empordà, a Pedret i Marzà. Segons ha avançat Tost, la infraestructura estarà enllestida al 2015 i el Govern n'ha reduït tant la capacitat com el cost en veure que la tendència de la generació de residus continua a la baixa. L'obra inicialment tenia un pressupost de 36 MEUR i, finalment, serà de 25 MEUR.

Els gironins generen cada cop menys residus

Els municipis de les comarques gironines van generar durant el 2012 un 4,43% menys de residus que l'any anterior. Aquesta xifra mostra, doncs, el descens constant en la generació de residus que és conseqüència directa de la crisi. Des que va començar la crisi, a Catalunya ha caigut un 14% els residus generats.

Pel que fa a les comarques gironines, cada ciutadà genera 1,68 quilos de brossa al dia, mentre que la mitjana catalana és d'1,35. Segons el director de l'ACR, Josep Maria Tost, això s'explica perquè hi ha comarques on el turisme hi té molta incidència, com és el Baix Empordà, l'Alt Empordà o la Selva.

Del total d'escombraries, es van recollir de manera selectiva (separant per fraccions paper, vidre o envasos, per exemple) un 35,10%, un percentatge inferior a la mitjana catalana, situada en el 39%. "Aquí Girona té marge per millorar", ha reconegut el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús.

Els municipis on més recollida selectiva es va fer és Sant Julià de Llor i Bonmatí (59,97%), Susqueda (59,95%), Sant Joan de les Abadesses (59,09%), Vilajuïga (57,84%), Colomers (57,75%) i Llagostera (56,12%). 

Les emissions de CO2 a l'atmosfera

Per primera vegada, la Generalitat ha calculat l'impacte que la generació de residus té en les emissions de CO2 a l'atmosfera. Cada català, amb els residus que crea, emet 104 quilos de CO2 per any. La manera de reduir aquestes emissions (generades per les tones que es porten als abocadors) és apostar per la recollida selectiva i també portar els residus a la incineradora, segons ha apuntat Tost. A la demarcació de Girona, aquestes emissions són superiors perquè només hi ha una incineradora a tota la demarcació i la gran part dels residus van a l'abocador sense tractament previ.

Per comarques, cada habitant de l'Alt Empordà emet 351 quilos de CO2 a l'any, els de Baix Empordà 344 quilos de CO2 per any, a la Garrotxa 185 quilos de CO2 l'any, al Gironès 60 quilos de CO2 per any (aquí es nota l'efecte de la incineradora), al Pla de l'Estany 173 quilos de CO2 per any, al Ripollès 176 quilos per any i a la Selva 277 quilos de CO2 l'any.