L’Ajuntament de Girona preveu que Adif liciti tan aviat com sigui possible les obres de reforma de la plaça d’Espanya i que s’executin a finals d’aquest any. L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha anunciat que el dilluns vinent el plenari aprovarà un conveni amb l’empresa pública que marca la cessió dels terrenys entre consistori i Adif i “regularitzi la situació”. Això permetrà que algunes zones com les sortides d’emergència passin a mans de l’Estat i la titularitat de la plaça d’Espanya i la de Poeta Marquina retornin a mans municipals (actualment són propietat d’Adif). El projecte urbanístic que es tirarà endavant és el que el consistori ja havia presentat a finals del 2017.
Després de 17 anys de l’inici de les obres de l’AVE a la ciutat de Girona s’ha desencallat l’últim projecte que permetria “tancar la carpeta d’obres de reposició” que hi havia pendent, tal com ha afirmat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas. Es tracta de la reforma de la plaça d’Espanya, encallada des del 2017. A finals d’aquest any, l’ajuntament havia presentat el projecte de reforma, però l’empresa pública assegurava que volia resoldre el conflicte de terrenys que hi ha. De fet, tant aquesta plaça com la de Poeta Marquina són propietat d’Adif. Ara, retornaran a mans municipals a través d’un conveni que signarà l’empresa pública i l’Ajuntament de Girona.
En aquest conveni, que passarà per ple el pròxim dilluns 12 de maig, s’estipula que l’Ajuntament de Girona cedirà uns 11.500 metres quadrats a Adif que són terrenys que “ja fa servir actualment” aquesta empresa pública, tal com ha detallat el tinent d’alcaldia de Transició Ecològica i Àrea Urbana, Sergi Font. Per contra, el consistori rebrà una extensió de terreny similar (on hi ha la plaça d’Espanya i la de Poeta Marquina).
Les cessions que farà l’ajuntament a Adif són, bàsicament, sortides d’emergència de les vies de l’AVE que estan soterrades, com per exemple la que hi ha a la zona de Mas Xirgu, la de la Devesa a Fontajau o les del parc Central. També se cediran les entrades a l’aparcament soterrat que va construir Adif a sobre l’estació de l’AVE però que encara no s’ha fet servir.
Per al regidor de Proximitat de Girona, Lluís Martí, aquest conveni és “la culminació” d’un conjunt de gestions que s’han fet entre el Ministeri de Transports, Adif i l’Ajuntament de Girona. Assegura que “ha estat una feina feixuga” perquè hi havia molts tràmits burocràtics, però celebra que finalment s’hagi trobat “l’encaix legal” per desencallar el projecte.
Avui en dia, Adif ja ha signat el conveni i només falta que el consistori doni llum verda al document amb l’aprovació per plenari. Una vegada hi hagi la conformitat de les dues parts, Adif iniciarà els tràmits per licitar les obres d’aquest espai públic que serveix “de porta d’entrada a la ciutat”, tal com ha explicat Salellas. L’equip de govern municipal assegura que Adif ja té una partida pressupostària per tirar endavant el projecte de reforma que el consistori va presentar el 2017 i per això confien que a finals d’any ja s’executi l’obra.
El conveni que signaran les dues administracions no afecta a una part privada de l’actual plaça d’Espanya. Es tracta d’un solar que s’havia inclòs en l’estació de busos temporal, però que es manté a mans privades i que preveu que s’hi puguin fer diversos usos privats. De fet, fa uns anys s’havia anunciat la intenció d’edificar-hi un hotel.
La futura plaça d’Espanya serà un espai més verd i amb prioritat per a vianants i suposarà alguns canvis en la mobilitat. Un d’ells és que desapareixerà el gir a l’esquerra que hi ha al carrer de Barcelona per accedir a l’estació de trens i circular pel carrer de Pierre Vilar. Aquesta via canviarà de sentit i anirà del carrer de la Creu fins a la plaça d’Espanya, on es podrà desembocar al carrer de Barcelona.