Goya, Rubens o Sorolla al renovat CaixaForum

La mostra fa un recorregut entre els segles XVI i XIX

El renovat CaixaForum Girona, situat a l'edifici històric de la Fontana d'Or, s'estrena després de quatre mesos d'obres amb una exposició de 60 pintures i objectes de les principals escoles espanyola, flamenca, italiana i francesa d'entre els segles XVI i XIX cedits pel Museu del Prado de Madrid.

Entre el 23 d'octubre i el 5 de gener, la mostra 'Els objectes parlen' aproparà al visitant obres mestres d'artistes com Francisco de Goya, Peter Paulus Rubens, El Greco, Luca Giordano, Joaquim Sorolla, Murillo, Diego Velázquez, Francisco de Zurbarán, Josep de Ribera i Jan Brueghel el Vell. L'exposició vol descobrir la importància dels objectes a l'hora de fer-nos entendre el que vol transmetre l'artista.

I també el valor identificatiu que tenen respecte del personatge representat: des del seu estrat social i la iconografia de déus i sants, fins a la transformació de l'objecte com a peça de col·leccionisme. Les obres escollides, des d'una medalla de Felip II datada el 1559 fins a la figura d'una dona a la platja pintada per Cecili Pla a la segona dècada del segle XX, ofereixen una visió sobre els objectes que acompanyen homes i dones en la seva vida quotidiana o en moments d'especial significació, els objectes amb els quals van voler o van demanar de ser retratats.


Desxifrar quina informació ens proporcionen els objectes sobre aquests personatges, la seva època o el seu context geogràfic, o quin significat ocult amaga algun d'ells, és la principal missió d'aquesta mostra. Com deia el filòsof Martin Heidegger, "els objectes parlen", tot reflexionant sobre la mirada dels artistes i la capacitat que tenen de dignificar allò que mostren en les seves obres.