Girona eliminarà els arbres malalts als jardins de les Pedreres i en posarà de nous

Formarà part d'un procés per transformar l'espai i fer-lo "més resilient" al canvi climàtic

L’Ajuntament de Girona renaturalitzarà els jardins de les Pedreres per fer-los “més resilient” al canvi climàtic, segons ha explicat el tinent d’alcaldia Sergi Font. El consistori preveu canviar la sorra per sauló compactat, crear racons naturalitzats que ajudin a absorbir l’aigua en cas d’aiguat i també dibuixarà itineraris accessibles que rodegin tot l’entorn. A més, Sergi Font ha detallat que s’analitzaran els arbres que estiguin en perill o risc de mort (sobretot pins i til·lers) i es plantaran altres arbres que estiguin adaptats a la nova meteorologia que té la ciutat a causa del canvi climàtic. Les obres tindran un cost de poc més de 300.000 euros i més d’un 90% provindrà dels fons Next Generation.

En els últims sis anys han caigut quatre arbres o branques de grans dimensions als jardins de les Pedreres. Per a Font, això és una mostra que els jardins “estan envellits” i cal fer una reforma per adaptar-los a la nova realitat climàtica. Per fer-ho, el consistori va engegar un procés participatiu amb la comunitat veïnal per tal que es definís conjuntament com havien de ser els nous jardins. “No volíem fer-ho des d’un despatx”, assegura el cap de Paisatge i Biodiversitat de l’Ajuntament de Girona, Marc Rosdevall.

Després de tancar el procés participatiu, el consistori ha redactat el projecte i preveu licitar les obres en les properes setmanes. Aquesta reforma no suposarà “un canvi d’imatge radical”, assegura Sergi Font, però sí que hi haurà canvis a nivell tècnic. De fet, un d’ells serà treure tots els arbres que estan en perill de caure o que difícilment sobreviuran. Es tracta majoritàriament d’un conjunt de til·lers que hi ha al centre dels jardins, en una zona de sorra, i de pins que hi ha al voltant de l’espai verd.

Marc Rosdevall garanteix que el projecte preveu replantar nous arbres però que seran d’espècies “més resilients” a la nova climatologia de la ciutat. És a dir, espècies preparades per sobreviure a episodis de calor més llargs, temperatures més elevades i que també estiguin preparats per aguantar forts aiguats. Malgrat tot, el cap de Paisatge i Biodiversitat afegeix que els plantaran en una zona “més ben drenada” que l’actual. El motiu és que el projecte preveu substituir la zona de sorra per sauló compactat.

El paviment és més impermeable que la sorra i això garantirà que l’aigua no generi desnivells com passa actualment. Per això s’instal·laran racons renaturalitzats que serviran de refugis climàtics. En ells hi haurà una zona amb un tipus de paviment que permet drenar més quantitat d’aigua i emmagatzemar-la al subsol. Això suposarà més recursos hídrics per les plantes i arbres que hi haurà en aquests racons.

Per altra banda, el consistori també farà un itinerari accessible que recorrerà la zona dels pins que hi ha a l’extrem nord dels jardins. Aquest itinerari estarà preparat per a persones amb mobilitat reduïda i també per a persones cegues. La reforma es complementarà amb la instal·lació de refugis d’insectes verticals i horitzontals repartits pels jardins i una explicació de totes les espècies que hi poden habitar-hi.

“Volem fer uns jardins més oberts, accessibles i verds”, afirma el tinent d’alcaldia qui assegura que la millora “no serà només pel barri, sinó per tota la ciutat” que podrà redescobrir un espai verd. El projecte tindrà un cost de 310.000 euros i un 90% provindrà del projecte GiroNat, que compta amb finançament dels fons Next Generation. Es preveu que les obres comencin al desembre i que la reforma acabi a la primavera del 2026.