La Càtedra d’Estudis del Suro de la UdG i el Museu del Suro de Catalunya, situat a Palafrugell, presenten l’exposició Sureda: taps, incendis i llevaires, una selecció de treballs del fotoperiodista Robin Townsend Pi-Sunyer (Virginia, EUA, 1953). La mostra, comissariada per l’historiador Lluís Serrano (UdG), s’inaugura aquest dissabte a les 19 h i es podrà visitar fins al 13 de juliol.
L’exposició reuneix diverses sèries fotogràfiques que documenten la sureda, els efectes dels incendis forestals, la producció de taps de suro i la figura dels llevaires empordanesos. Amb una marcada mirada etnogràfica, l’obra de Townsend Pi-Sunyer retrata oficis, treballadors i transformacions del paisatge, especialment a l’Alt Empordà.
El fotògraf, que va ser corresponsal de l’agència EFE, es va fer especialment conegut per les seves imatges dels grans incendis del 1986 i del 2012, convertides en referents visuals de la tragèdia. Les instantànies, moltes d’elles preses entre les dècades de 1970 i 1980, mostren canvis socials i paisatgístics, i busquen establir un diàleg amb l’espectador a partir d’un llenguatge visual de gran força narrativa.
Townsend ha publicat dues monografies sobre el cap de Creus, així com llibres sobre masies perdudes i pedra seca. Ha col·laborat amb el Museu d’Art Modern de Ceret i ha estat becat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà (1991) i pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (1997).
L’autor ha exposat prèviament a mostres com La Jonquera. De petita vila a població global (2017), i Territori humà (2020), a Roses i a Barcelona, en col·laboració amb la Unió de Professionals de la Imatge i la Fotografia de Catalunya (UPIFC). La seva obra ha tingut difusió en mitjans com La Vanguardia o El Periódico, així com en la premsa comarcal, que ha recollit tant la seva producció artística com aspectes de la seva trajectòria personal.