Joyce DiDonato, Angel Blue o William Christie són alguns dels noms destacats que participaran al Festival de Peralada, que arriba a la seva 39a edició. El certamen acollirà les estrenes absolutes d’’Hort/garden’, una proposta ideada per Elena Terrats i Helena Tornero, i ‘Genius Loci’, dirigida per Rafael R. Villalobos. Segons ha explicat el director del festival, Oriol Aguilà, el programa inclourà un total de dotze espectacles, articulats a partir d’un fil conductor comú: “el fascinant món de l’art del jardí i els diversos significats del paradís”. A més, per primer cop, Peralada participarà al festival d’òpera de Savonlinna (Finlàndia) amb la seva producció de l’òpera ‘The Fairy Queen’.
Dotze espectacles en quinze dies. El festival de Perelada ha preparat una programació per convidar els espectadors a “perdre’s” i a “trobar-se” en el paradís de la creació, segons ha destacat el director, Oriol Aguilà. Així, el certamen segueix en aquesta edició “fidel” a la seva essència, amb una oferta que “reafirma el seu caràcter innovador, transversal i compromès amb l’excel·lència artística”.
Amb el món de l’art del jardí i el paradís com a element motriu d’enguany, Peralada inaugurarà el festival amb un recital líric a càrrec de la mezzosporano Joyce DiDonato, acompanyada de Craig Terry al piano. DiDonato és una de les veus més influents de la lírica actual i amb aquesta actuació signarà el seu debut al certamen. Serà el 3 de juliol al temple gòtic del Carme.
Tres dies més tard, el 6 de juliol, Christoph i Julian Prégardien, -pare i fill-, actuaran per primera vegada junts a l’Estat amb l’estrena de ‘In Paradisum’, un homenatge al romanticisme centreeuropeu a través de Schubert i Liszt. Els Prégardien sortiran a l’escenari amb la pianista Saskia Giorgini i la narradora Alba Pujol. A més, comptaran amb la participació de Miquel Genescà, que és membre de l’Escolania de Montserrat, i l’actuació formarà part de la celebració del Mil·lenari de l’Abadia.
Una altra cita destacada de la programació d’enguany serà la proposta de les germanes Katia i Marielle Labèque, ‘Le jardin féerique’, l’11 de juliol. Les Labèque formen un dels duets pianístics més aclamats del panorama internacional, i presentaran un programa que va des de la màgia dels contes de fades de ‘Ma mère l’Oye’ de Maurice Ravel, fins a la intensitat poètica de la ‘Fantasia en fa menor’ de Schubert, passant pels hipnòtics ‘Four Movements for Two Pianos’ de Philip Glass.
L’endemà, el 12 de juliol, serà el torn per la música barroca amb William Christie i Les Arts Florissants, que interpretaran el primer oratori compost per G. F. Händel l’any 1707: ‘Il Trionfo del Tempo e del Disinganno’. El concert s’emmarca dins la gira internacional del 80è aniversari del mestre i clavecinista, que rebrà la Medalla d’Honor del festival en reconeixement de la seva extraordinària trajectòria.
Un altre debut en l’edició d’enguany el signarà la soprano Angel Blue, el 13 de juliol. La nord-americana proposarà un recital líric que transita entre àries d’òpera, joies dels musicals, el jazz, la sarsuela i els espirituals afroamericans.
A més a més, també s’estrenarà ‘Melodies compartides’, en commemoració del centenari de Conxita Badia, el 17 de juliol. El concert retrà homenatge a una de les amistats més profundes i artístiques de la història musical catalana: la que va unir el violoncel·lista Pau Casals i la soprano Conxita Badia. Pau Codina, Marc Heredia i Montserrat Seró posaran música i veu a aquest vincle històric.
L’endemà, el 18 de juliol, la soprano Sonya Yoncheva clausurarà el festival amb ‘George’, una proposta íntima que dialoga amb l’univers literari de George Sand. Yoncheva convidarà a submergir-se en l’univers de l’autora amb un repertori que fusiona el lirisme vocal amb la profunditat emocional dels textos de Sand.
Paisatge i experimentació
Al Celler Perelada, la dansa i la creació sonora més innovadora agafaran el protagonisme. El 4 de juliol, la coreògrafa i ballarina Lorena Nogal estrenarà ‘Le Terroir’, una peça que explora la metamorfosi humana a través del moviment, inspirada pel procés de transformació del raïm en vi. Estarà acompanyada pel ballarí Álvaro Esteban i per la música electrònica i innovadora de Franco Mento. Nogal ha ideat aquesta creació especialment per al Celler de Peralada, per encàrrec del Festival.
També passarà per aquest escenari, el 9 de juliol, Frames Percussion, que oferirà un programa doble d’obres de Francesco Filidei, ‘L’Opera (forse)’ i de Cathy van Eck, ‘La Nature dans le Miroir’.
Natura, memòria i el pas del temps
D’altra banda, l’escenari del Mirador del Castell acollirà tres propostes que connecten amb la natura, la memòria i el pas del temps. El 5 de juliol, el festival presenta l’estrena absoluta de ‘Genius Loci’, una proposta escènica singular que convida l’espectador a perdre’s en un jardí imaginari. Inspirat en el llibre ‘El jardín perdido’ (Elba, 2018) de Jorn de Précy, es tracta d’una experiència sensorial i filosòfica amb un programa musical que transita del Renaixement al segle XX, amb obres de John Dowland, Henry Purcell, Benjamin Britten i John Williams. Protagonitzat pel contratenor Xavier Sabata, sota la direcció de Rafael R. Villalobos, amb el tiorbista Jonas Nordberg i la viola de Liam Byrne; l’espectacle presenta una posada en escena poètica on participa l’artista visual Cachito Vallés.
La dansa tornarà el 10 de juliol amb ‘Origen. La semilla de los tiempos’, una trobada poderosa entre el Ballet Flamenco de Andalucía i l’Accademia del Piacere, que connecta el flamenc i la música barroca amb una mirada contemporània. Amb direcció musical de Fahmi Alqhai i coreografia de Patricia Guerrero, aquesta proposta construeix un pont entre èpoques creant una atmosfera única on la música i la dansa són una sola veu.
El 16 de juliol, s’estrenarà ‘Hort / Garden’, una òpera-monòleg híbrida que neix de la ment creativa d’Elena Tarrats. El text, escrit per la dramaturga Helena Tornero, ficciona la història d’una neta i el seu avi, units per un amor compartit cap a l’hort familiar. La proposta escènica, ideada per la directora i artista visual Sílvia Costa – que debuta al Festival– converteix el Mirador en un hivernacle poètic, on la vida, la pèrdua i la memòria germinen en forma de cançó. La música és el cor de l’espectacle i està escrita a sis mans per Damien Bazin, Mario G. Cortizo i la mateixa Tarrats. ‘Hort / Garden’ és una coproducció de Festival Perelada i Òpera de Butxaca i Nova Creació.
D’altra banda, enguany el cartell està il·lustrat amb l’obra ‘Wet Labyrinth 2022 (with Spontaneous Landscape)’ de Cristina Iglesias, que simbolitza el desig de transformar espais quotidians en camins de fantasia.
A més a més, com és habitual, complementaran la programació tota una sèrie d’activitats paral·leles que ampliaran l’experiència cultural del festival.
El Festival viatja a Finlàndia
Aquest estiu, el Festival Peralada participarà per primera vegada al prestigiós Savonlinna Opera Festival de Finlàndia, on presentarà la seva aclamada producció de ‘The Fairy Queen’, de Henry Purcell. Serà la primera vegada que el certamen participarà en el festival finès, amb funcions previstes els dies 29 i 31 de juliol i 2 d’agost de 2025.
Estrenada a l’Auditori del festival l’estiu del 2022, aquesta semiòpera barroca en cinc actes, inspirada en ‘El somni d’una nit d’estiu’ de William Shakespeare, va néixer com un homenatge a les nits d’òpera viscuda a Peralada. L’obra està signada per Joan Anton Rechi a la dramatúrgia i Dani Espasa a la direcció musical. També compta amb el contratenor Xavier Sabata – uns dels ideòlegs d’aquesta proposta escènica – com a mestre de cerimònies, i la participació del cor O Vos Omnes.
A l’espera del nou auditori
Fa un parell d’anys, la Fundació Castell de Peralada va anunciar que encarregava el disseny d’un nou auditori fix per acollir les actuacions. A més, s’havia de complementar amb una sala d’assaig polivalent per acollir residències artístiques, i amb una futura aula d’arts escèniques amb projecte museístic.
Preguntat pels periodistes sobre en quin punt es trobava el projecte, Aguilà ha indicat que donaran tots els detalls quan tinguin un calendari definit. “No volem que passi com amb la majoria d’obres, que pot haver-hi retards. Quan ho diguem, volem que sigui amb certesa”, ha exposat.