La Societat Municipal d’Aigües i Serveis de Ripoll (SOMASRSA) ha adjudicat les obres de millora de l’estació de tractament d’aigua potable de Ripoll i Campdevànol a l’empresa Agua, Residuos y Medio Ambiente S.A. Els treballs tenen un cost de més d’1,8 MEUR i una durada de sis mesos. En total es van presentar tres empreses. L’estació de tractament té més de 50 anys i, degut al seu disseny i antiguitat, “no pot assumir amb garanties” dues problemàtiques de la zona, la terbolesa de l’aigua per fortes pluges i els nivells alts d’arsènic quan hi ha sequera. Així ho constaten els informes tècnics que acompanyen la licitació de l’obra. El febrer del 2024, per exemple, es va haver de restringir el consum d’aigua pels nivells alts d’arsènic.
Entre els treballs previstos del projecte adjudicat hi ha la substitució dels equips de filtratge i de bombeig, adequació de l’edifici i la instal·lació d’un nou sistema de filtratge d’arsènic, entre altres millores.
Segons els informes tècnics, aquesta estació de tractament d’aigua és una instal·lació amb més de 50 anys d’antiguitat “que es troba al final de la seva vida útil -no només a nivell d’instal·lacions sinó especialment dels filtres- i no pot assumir amb garanties el tractament de tota l’aigua consumida a tots dos municipis”. Això fa que tingui “dificultats operatives” quan hi ha episodis de pluges, que fa que l’aigua d’entrada de l’ETAP tingui uns nivells de terbolesa “tan elevats que solen conduir a l’aturada de la instal·lació per a la impossibilitat de tractar-la”.
En períodes de sequera, les acumulacions d’arsènic –material procedent d’una de les conques que porta aigua al Freser geològicament– es disparen. L’actual ETAP “no està preparada per l’eliminació d’aquest arsènic (…) i no es pot garantir la qualitat de l’aigua subministrada”. És per això que cal un nou sistema d’eliminació d’arsènic “eficaç”, segons els informes tècnics.
Aquest és el segon cop que aquestes obres es treuen a licitació. El febrer del 2024 el concurs va quedar desert després que no s’hi presentés cap empresa. Des de l’Ajuntament de Campdevànol van atribuir-ho al fet que es posés un preu per sota del cost de les obres. Les obres comptaran amb una subvenció de 500.000 euros de l’ACA i la resta, s’assumirà des de l’Ajuntament de Ripoll (el 75%) i el de Campdevànol (25%).