Des de dilluns a les 9 del vespre fins a aquest matí a les 9 s’han rebut el doble de trucades del que és habitual des del botó vermell del penjoll o del terminal de teleassistència. Cal afegir-hi els centenars de trucades rebudes des de telèfons mòbils particulars dels usuaris i dels seus familiars (que no queden registrades) per informar que el terminal de teleassistència marcava una incidència tècnica, ja que a causa de l’apagada general tampoc hi havia línia telefònica.
L’equip de teleoperadors del centre d’atenció telefònica del Servei Local de Teleassistència de Girona s’ha reforçat per donar cobertura a les possibles incidències, i s’ha prioritzat l’emissió de les trucades als grups d’usuaris més vulnerables.
A hores d’ara, el servei ja està totalment normalitzat i s’està treballant per resoldre algunes incidències que encara queden pendents. Actualment, el Servei Local de Teleassistència de Dipsalut, Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, dona servei a 12.134 llars de municipis gironins i atén 14.129 usuaris.
Cronologia dels fets
Cap a les 12.30 del dilluns 28 d’abril, quan hi ha l’aturada general de subministrament elèctric a tota la península Ibèrica, el centre d’atenció telefònica (CAT) del Servei Local de Teleassistència de Dipsalut, ubicat a Girona, continua treballant gràcies al generador i al SAI (Sistema d’Alimentació Ininterrompuda) de què disposen per a casos d’emergència.
Els terminals de teleassistència que els usuaris tenen a casa seva disposen d’unes bateries amb una autonomia de 48 hores, que s’activen automàticament en casos de falta de subministrament elèctric, però a causa a l’afectació generalitzada de les xarxes de telecomunicacions de totes les operadores de telefonia, la recepció de les trucades al centre d’atenció des dels terminals queda condicionada per la connectivitat de cada domicili. Les incidències s’allarguen fins que no s’ha restablert i estabilitzat del tot el servei de telecomunicacions.
A partir de les 9 del vespre del 28 d’abril, quan es restableix la llum i les telecomunicacions de forma generalitzada a les comarques de Girona, comença a entrar un alt nombre de trucades. La majoria són d’usuaris o familiars que truquen per informar que el terminal no para de donar avisos. Es van gestionant totes les trucades i es donen instruccions a la gent per cancel·lar aquests avisos.
De forma immediata s’organitza un torn extraordinari que s’allarga a la nit del dilluns a dimarts per poder atendre trucades des del CAT de Girona, i fins a les 4 de la matinada l’activitat és molt intensa. També es reforça el torn de matí del dimarts 29 d’abril, per continuar atenent l’allau de trucades d’usuaris i familiars, la majoria dels quals es mostren molestos pels avisos dels terminals.
Al migdia, l’empresa que gestiona el servei, Tunstall, envia un comunicat a tots els usuaris per informar-los de l’estat del servei, i es reforça el torn de tarda al CAT per poder donar suport a l’equip de teleoperadors per acabar de gestionar les trucades que entren.
Així doncs, el centre d’atenció telefònica del Servei Local de Teleassistència de Girona no ha deixat de treballar en cap moment, i les limitacions que hi ha hagut van lligades als problemes amb les telecomunicacions que s’han produït. Episodi durant el qual no s’ha hagut de plànyer cap incidència greu a les persones ateses.