Una sentència obliga l'Ajuntament de Girona a penjar la foto del rei a la sala de plens

El regidor de Vox va presentar un contenciós que també obliga a posar la rojigualda a l'edifici

Una sentència del Jutjat Contenciós número 2 de Girona obliga l’Ajuntament de Girona a penjar una foto del rei Felip VI a la sala de plens. El text remarca que la imatge ha de ser “en un lloc preferent” dins de la sala i també obliga al govern local a penjar una bandera espanyola dins de l’edifici consistorial, tot i que detalla que no ha de ser a la sala de plens. Aquesta sentència arriba després d’un recurs contenciós administratiu que va presentar el regidor de Vox a l’Ajuntament de Girona, Francisco Javier Domínguez

El regidor assegura que havia demanat a l’alcalde Lluc Salellas que posés una imatge del rei des de la seva presa de possessió, però finalment va decidir posar un contenciós davant de la inacció del govern.

Els plenaris de l’Ajuntament de Girona hauran de comptar amb una fotografia del rei Felip VI, després que una sentència judicial obligui el consistori a col·locar-la. El text remarca que l’equip de govern haurà d’escollir entre una efígie o una fotografia del monarca que haurà de situar “en un lloc preferent” dins de la sala de plens. A partir d’aquí, deixa a lliure elecció del consistori decidir quin ha de ser-ne el lloc.

El jutjat dona dos mesos de marge al consistori per complir la sentència, que no és ferma i es pot recórrer presentant un recurs d’apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En aquest sentit, fonts municipals asseguren que encara no han rebut la notificació judicial, però afegeixen que estudiaran “totes les vies per evitar-la”.

La sentència arriba després d’un recurs contenciós administratiu del regidor de Vox a l’Ajuntament de Girona, que criticava la inacció de l’alcalde de la ciutat i del govern local per complir amb la normativa estatal vigent. El regidor remarca que en la presa de possessió ja va demanar col·locar els símbols corresponents, però que després de reiterades demandes no s’han complert les peticions, per això va recórrer a la via judicial.

A més, sosté que una mostra més la “inacció” del govern municipal és que, ni després de rebre la interposició del contenciós, han fet marxa enrere i la imatge del rei segueix sense presidir la sala de plens. Per la seva banda, el consistori va justificar que l’alcalde havia demanat un informe als tècnics municipals per determinar quin era el millor lloc on col·locar la imatge de Felip VI.

La sentència, però, demana que sigui el consistori qui determini el millor lloc i remarca que ha de ser una ubicació preferent, i precisa que la normativa no concreta quin. Per això resol que sigui el govern local qui avaluï quin és el millor lloc.

El text també indica que el govern haurà de penjar una bandera dins de l’edifici tot i que matisa que no necessàriament ha de ser a la sala de plens. Haurà de ser, això sí, un lloc preferent dins de l’edifici. I en aquest sentit, argumenta que la sala de plens compleix aquest requisit, tot i que dona marge de maniobra al govern municipal per determinar si vol col·locar-la en un altre lloc.

D’aquesta manera, rebat l’argument que havien donat els lletrats municipals, assegurant que ja hi havia dues banderes espanyoles onejant a la façana de l’edifici. La sentència conclou que la bandera també ha de ser a l’interior.