Es redueix el nombre de reconeixements forenses per violència domèstica el 2012

La memòria de l'Institut de Medicina Legal recull que han practicat 438 autòpsies, 14 en casos de morts violentes

Els forenses gironins han fet setanta exploracions mensuals per casos de violència domèstica durant el 2012, una xifra que representa una davallada en relació a l'any anterior quan, de mitjana, el nombre de visites al mes van ser noranta. El director de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, Jordi Medallo, ha explicat que la intervenció dels forenses en aquests casos consisteix en avaluar l'abast de les lesions, les seqüeles tant físiques com psicològiques que pot patir la víctima i, fins i tot, apuntar al jutge si hi ha risc de reincidència dels agressors. La memòria del 2012 recull que els forenses gironins van fer 438 autòpsies, 14 en casos de morts violentes i 101 per accidents de tot tipus.

Segons recull la memòria anual de l'Institut de Medicina Legal de Girona, en total els forenses gironins han fet durant el 2012 14.237 investigacions relacionades amb la medecina forense en l'àmbit penal, una xifra lleugerament inferior a la de l'any anterior quan en van fer 14.514. En l'àmbit civil, els pèrits adscrits a la demarcació de Girona han emès 15.871 informes sobre, per exemple, peticions d'incapacitats o dictàmens sobre possibles internaments psiquiàtrics involuntaris.


Els metges forenses sempre actuen per mandat d'un jutge, de la fiscalia o del registre civil i són els encarregats d'avaluar, per exemple, l'estat mental d'un detingut per determinar si està en condicions de declarar, les lesions que ha patit una víctima de violència domèstica o si un metge ha comès una mala praxi. De fet, Medallo ressalta que, contràriament a l'estereotip, els forenses "treballen més amb persones que travessen un mal moment, que amb persones que han mort".

En l'àmbit de la violència domèstica, els forenses gironins han fet 868 reconeixements, majoritàriament a dones i a infants. Aquesta xifra representa una davallada respecte al 2011 per aquests casos, quan van fer 1.071 actuacions. Medallo ha explicat que la funció dels forenses és acreditar les ferides que presenten les víctimes i aquest informe sol ser fonamental quan el cas arriba a judici o quan el jutge dicta una ordre d'allunyament. A més, també s'encarreguen d'avaluar les possibles seqüeles psicològiques que l'agressió pot provocar en una víctima. "Hem de pensar que sovint són situacions de violència que vénen de lluny i hem de determinar quines seqüeles pot causar", ha explicat.

Pel que fa a les exploracions per agressions sexuals, també n'han fet menys que l'any passat. Concretament, el 2012 han atès 79 casos derivats de denúncies per algun tipus d'agressió sexual, el 2011 en van ser 96. Però el gruix de les intervencions en l'àmbit penal són per a lesionats, ja sigui per baralles, accidents, reclamacions o qualsevol tipus de succés. El 2012, el forenses gironins han fet 9.136 reconeixements de lesionats, similar als casos de l'any anterior quan en van fer 9.232.

El pèrits de l'Institut de Medecina Legal han fet 701 valoracions psiquiàtriques en casos penals, més que el 2011 quan en van fer 689. Aquests informes serveixen per conèixer l'estat mental d'algun acusat o per saber si està en condicions de declarar. Les avaluacions psiquiàtrics que fan els forenses també són essencials en els judicis, perquè dictaminen si un acusat pateix algun trastorn mental que podria eximir-lo de la seva responsabilitat.

Al llarg del 2012, els forenses gironins han fet 14 autòpsies en casos de morts violentes, una xifra superior a la del 2011 quan en van fer 12. Entre els crims dels 2012 hi ha la mort del president de la patronal Foeg a mans de tres encaputxats que van assaltar el seu domicili de Platja d'Aro, la mort d'un veí d'Olot que va rebre un tret d'un caporal dels Mossos d'Esquadra durant una intervenció a casa seva o la mort a cops d'un home durant una baralla davant la discoteca Caribbean de Girona.

Al llarg del 2012, els forenses han fet 438 autòpsies; les 14 en casos de morts violentes (homicidis o assassinats), 101 per accidents laborals, de trànsit o en l'oci -com ara durant immersions de submarinistes- i 70 autòpsies en casos de suïcidis. A més, els forenses gironins han fet un total de 259 aixecaments de cadàver durant el darrer any d'activitat recollida a la memòria.

Pel que fa a l'activitat en assumptes civils, han emès 585 informes relacionats amb peticions d'incapacitat enfront als 605 del 2011. També han anat a la baixa els informes per a internaments psiquiàtrics involuntaris, de 651 a 576 en el darrer any.