Temps de Flors ha ampliat el radi per evitar aglomeracions al voltant de la catedral de Girona. “El que fem és esponjar els espais del centre i obrim nous espais d’exhibició”, ha afirmat la vicealcaldessa, Gemma Geis, durant la presentació de la 70a edició que se celebrarà del 10 al 18 de maig. En concret, hi haurà instal·lacions al carrer Albereda, la plaça del Vi, Rambla i Argenteria; també engalanaran la façana de la Farinera i la Casa Sabater (ubicat a Jaume I) i il·luminaran el passeig arqueològic.
Geis ha explicat que la ciutat tornarà a tenir muntatges amb flor natural després de les restriccions de l’any anterior per la sequera, quan van recomanar l’ús de planta seca, que es regaran amb aigua regenerada. Enguany, hi haurà 114 espais expositius i 146 projectes.
La mostra, que comptarà amb 146 projectes florals repartits en 114 espais, suma indrets nous per descobrir, actuacions musicals i llum i serà més accessible amb propostes per a persones neurodivergents i amb mobilitat reduïda. A més, l’esdeveniment amplia l’horari fins a les onze de la nit i convida els veïns i els visitants a “vesprejar” per la mostra.
La vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica i Serveis Jurídics de l’Ajuntament de Girona i vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Gemma Geis, ha presentat la mostra aquest dilluns. “La 70a edició de Temps de Flors reforça el compromís de Girona amb la seva ciutadania, millorant l’experiència dels veïns i fent un pas endavant cap a una ciutat més inclusiva i accessible”, ha destacat.
Un dels projectes més esperats, i també més visitats cada any, és el muntatge que es fa a les escales de la catedral de Girona. Com a homenatge al 70è aniversari de Temps de Flors, la proposta anirà a càrrec de l’Associació Amics de les Flors i de les brigades municipals.
Després d’avaluar l’edició anterior, i amb la voluntat d’esponjar el Barri Vell, Geis ha anunciat que reforçaran dues zones d’entrada al nucli antic amb més projectes amb la voluntat que els visitants es reparteixin per una zona més àmplia de la ciutat. Per una banda, l’àmbit de la plaça del Vi i el carrer Albereda acollirà tres nous espais d’exposició: el Pati de Casa Carles, l’edifici emblemàtic que albergava una cistelleria i una floristeria i sota l’arc del carrer de l’Auriga, i les escales del Teatre Municipal i el refugi antiaeri es recuperen després d’uns anys sense flor.
A més, la rambla de la Llibertat tindrà “més flors que mai”, amb projectes a la façana de la Casa Norat i a sota les Voltes, fins al carrer Argenteria connectant amb els ponts i la plaça de la Independència.
El Barri Vell també s’obrirà cap a la zona de la plaça de la Independència, l’avinguda Ramon Folch i la Devesa. Aquí, han ressaltat l’obertura per primera vegada de la Casa Sabater, situada a Jaume I. Altres espais que surten del nucli històric són les façanes de la Farinera Teixidor i de l’estació Espai Jove.
Horari ampliat
En aquesta edició especial, Temps de Flors convida els veïns a “vesprejar” per la mostra amb l’ampliació de l’horari d’obertura. L’esdeveniment obrirà cada dia a les 9.30 hores del matí, però el tancament s’allargarà fins a les onze de la nit, en comptes de les nou. Com és habitual, els dos dissabtes estarà obert fins a mitjanit.
Una altra de les novetats és que han programat més actuacions musicals “de petit format” i cada dia hi haurà una proposta. Sota el títol ‘Nits de Flors i Música’, hi haurà concerts de jazz i blues a espais emblemàtics com els jardins de Josep Tarrés i Fontan, a la Torre Gironella; la plaça dels Jurats; l’exterior del Centre Cultural La Mercè i la plaça de Sant Domènec. La programació es complementa amb el Festival Girona A Cappella i les actuacions de diferents corals que ompliran de música l’esdeveniment.
Aquest Temps de Flors també tindrà més llum. Concretament, hi haurà un projecte al passeig Arqueològic perquè la gent pugui recórrer els jardins durant la nit.
Perquè l’esdeveniment sigui més inclusiu, cada dia, abans de l’obertura, han establert visites concertades per a persones neurodivergents perquè puguin veure la mostra, especialment els espais interiors, d’una forma més tranquil·la. En total hi ha previst fer unes 15 visites de mitja hora cadascuna.
A més, establiran un Espai Calma al vestíbul del Teatre Municipal per a les persones neurodivergents que també servirà com a sala per a la lactància materna.