Mor la vídua de Santos Torroella i es complica la compra de la col·lecció d'art

L'alcalde, Carles Puigdemont, reconeix que ara caldrà negociar de nou amb els hereus

La vídua de Rafael Santos Torroella, Maite Bermejo, va morir diumenge a Barcelona amb 94 anys a causa d'un càncer. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha anat personalment al Tanatori de les Corts, a Barcelona, per donar el condol a la família. Puigdemont i Bermejo s'havien trobat en diverses ocasions els darrers mesos per parlar sobre l'adquisició de la col·lecció Rafael Santos Torroella. "Vull agrair a la Maite l'interés que ha demostrat per la ciutat de Girona, amb la qual el seu marit se sentia molt vinculat, i l'amabilitat amb què sempre ens ha tractat", ha manifestat Puigdemont. La mor de la vídua de Santos Torroella arriba després que a principis d'octubre morís la germana del crític d'art, la pintora Ángeles Santos Torroella, als 101 anys.

L'alcalde ha reconegut que amb el traspàs de Bermejo es complica l'adquisició de la col·lecció. Malgrat les diverses negociacions, Puigdemont només tenia una acord verbal amb la vídua del crític d'art per comprar la col·lecció, valorada en 3,9 MEUR. Segons va reconèixer l'alcalde, per signar qualsevol principi d'acord calia el suport del ple. Puigdemont va dur el tema al ple de setembre però, veient que no tindria prou suports per aprovar-lo, va retirar-lo de l'ordre del dia per iniciar una negociació amb la resta de grups.

Des de l'oposició, qüestionaven que en moments de crisi com l'actual s'hagi de fer una despesa tan important no només per comprar les obres d'art (la col·lecció es pagarà en set anys), sinó per remodelar la Casa Pastors, on l'equip de govern vol situar la col·lecció. En el passat ple, a instàncies del PSC i PPC, es va aprovar una moció per crear una comissió informativa especial per debatre públicament els pros i els contres d'aquesta adquisició. La comissió ja s'ha constituït formalment i, segons ha explicat l'alcalde, fins i tot ja s'han escollit els ponents per formar-ne part. La intenció era celebrar cinc sessions i que els possibles acords es poguessin dur al ple de desembre.

Redefinir el paper de la comissió informativa

Ara bé, tot aquest procés de debat es veu alterat per la mort de Maite Bermejo. L'alcalde ha explicat que primer caldrà parlar amb els advocats de la família i amb els hereus (la parella no tenia descendència però sí té tres nebots) per tal de tornar a exposar-los l'interés de Girona per comprar la col·lecció. "Desconeixem qui és el dipositari de l'herència ni les condicions de la mateixa i tot requerirà una mica més de temps", ha explicat.

Puigdemont ha recordat que va alertar del delicat estat de salut de Bermejo a la resta dels grups i ha justificat que, per això, van voler accelerar el procés per comprar les obres d'art. "És evident que les complicacions que preveiem que arribarien si la vídua no hi era ara ja han hi son, per això ho vam voler aprovar al setembre", ha manifestat.

L'alcalde es reunirà properament amb la resta de grups per analitzar quina evolució i quin calendari haurà de seguir la comissió informativa i les gestions per comprar la col·lecció.