Ous fecundats del Pla de l'Estany a l'Iran, l'Irak, Rússia i l'Àfrica

Les vendes de l'empresa Miquel Avícola a l'exterior ja suposen un 71% de la producció

  • L'empresa processa setmanalment entre 1,2 i 1,6 milions d'ous, el 71% dels quals es destinen a l'exportació
    L'empresa processa setmanalment entre 1,2 i 1,6 milions d'ous, el 71% dels quals es destinen a l'exportació
  • Miquel Avícola compta amb una cinquantena de granges de gallines © ACN
    Miquel Avícola compta amb una cinquantena de granges de gallines © ACN

El procés de producció de Miquel Avícola comença amb la posta d'ous en alguna de la cinquantena de granges que l'empresa té repartides arreu de Catalunya. En total, a totes elles hi ha cap a mig milió de gallines reproductores; és a dir, que produeixen ous fèrtils, d'on naixeran els pollets. Tan bon punt els ous fecundats surten de les gallines, es col·loquen en safates d'incubació, es desinfecten i s'envien a la planta de Palol de Revardit. 'La clau és aconseguir un alt percentatge d'ous fèrtils; o sigui, controlar tot el procés de tal manera que, de cada cent ous, et puguin sortir 90 pollets', explica Jordi Stoka.

Un cop les safates entren a la planta de Miquel Avícola, els ous tenen dues procedències. La majoria, abans no en surti el pollet, es destinaran a l'exportació o es vendran arreu de l'estat. I només un de cada cinc ous passarà a la sala d'incubació, on se li controlarà la temperatura i la humitat per afavorir que en pocs dies neixi el pollet.

Actualment, Miquel Avícola processa entre 1,2 i 1,6 milions d'ous fecundats a la setmana. D'aquests, el 80% surten de la planta poques hores després d'arribar-hi. Un 71% es destinen a l'exportació i, el 9% restant, es venen arreu de Catalunya o de l'estat. La resta d'ous s'incuben a Palol de Revardit i al cap de 21 dies, quan els pollets trenquen la closca, s'envien a granges d'engreix.

En els darrers anys, Miquel Avícola ha fet una clara aposta per les vendes a l'exterior. 'La nostra vocació és clarament exportadora', ressalta Jordi Stoka. L'empresa del Pla de l'Estany exporta a diferents països europeus (com Portugal o França), al nord d'Àfrica (Marroc, Algèria) i a altres països com Líbia, l'Iran o Rússia.

'Arribem a llocs on tenen temperatures de 40 graus sota zero, com ara Rússia en ple hivern, i a altres que a l'estiu superen els 40 graus positius, com l'Iran', explica el gerent. Per als propers mesos, la intenció de Miquel Avícola és continuar estenent mercat cap a l'Irak i els països de l'Àfrica subsahariana. 'Són regions amb un gran potencial de creixement', diu Jordi Stoka.

La logística, un condicionant

Per poder operar als nous destins, però, l'empresa té clar que s'haurà d'enfrontar a dos esculls. El primer, de tipus financer; i el segon, logístic. 'Per una banda, el tipus de canvi de l'euro s'ha devaluat i, per l'altra, no hi ha connexions per arribar amb avió a aquests destins', indica el gerent.

'Cal anar fins a aquests mercats amb avió, però a l'estat hi ha molts problemes per anar-hi; això obliga a volar des de Frankfurt per anar a l'Iran, o des d'Amsterdam i París per a altres destins, amb el sobrecost que comporta', explica Jordi Stoka. El gerent també explica que, tot i que des del territori gironí s'estan fent grans esforços per potenciar l'aeroport de Girona, 'malauradament encara no hi ha connexions' perquè les mercaderies enllacin amb algun d'aquests aeroports.

A l'hora de transportar els ous fecundats, Miquel Avícola combina tres tipus de mitjans: el camió, el vaixell i l'avió. La voluntat és que, d'ençà que els ous surten de les granges i fins que arriben a destí perquè s'incubin, no hagi passat més d'una setmana.

15% més de facturació

L'empresa del Pla de l'Estany preveu incrementar un 15% la facturació al tancament de l'exercici del 2010. El gerent de Miquel Avícola indica que l'empresa ha notat la crisi, sobretot al mercat estatal. 'Pel que fa a les exportacions i als mercats tercers, fins i tot augmentem la nostra facturació', precisa Jordi Stoka. I hi afegeix: 'Allà la crisi és estructural i, com que no han tingut crisi de construcció, s'hi pot operar bé'.

Per contra, però, les vendes al mercat estatal sí que s'han ressentit amb l'arribada de la crisi econòmica. 'Al mercat estatal sí que es nota, perquè sobretot hi ha molta manca de liquiditat', declara Stoka.

Actualment, Miquel Avícola compta amb una plantilla d'un centenar de treballadors, entre directes i indirectes. L'empresa gironina va començar la seva activitat l'any 1994 de la mà de Miquel Callís. Inicialment, es dedicava només a incubar pollets per a granges d'engreix, però amb els anys s'ha diversificat i especialitzat en la venda d'ous fecundats.