La Generalitat ja té pisos de lloguer social per les famílies del bloc ocupat a Salt

La PAH de Girona diu que no en té coneixement

La Generalitat ja té a punt pisos de lloguer social per reallotjar les famílies que des de fa mesos viuen en un bloc ocupat per la PAH a Salt (Gironès). El secretari d'Habitatge, Carles Sala, ha explicat que, per la informació que han pogut obtenir d'expedients dels Serveis Socials, hi hauria 28 persones que podrien ser beneficiàries d'aquests habitatges de lloguer. Sala ha alertat però que s'estan trobant que les famílies no assisteixen a les entrevistes amb els Serveis Socials de Salt per sol·licitar aquests habitatges i que aquest és un requisit imprescindible.

"Nosaltres podem oferir els habitatges però és el ciutadà qui l'ha d'acabar sol·licitant", ha remarcat Sala. L'Agència de l'Habitatge de Catalunya va prendre partit en el conflicte obert entre la PAH i la Sareb pel bloc ocupat a Salt i divendres passat va demanar al jutjat que ajornés els diversos desallotjaments previstos, entre ells el de Salt, previst pel 16 d'octubre. El secretari d'Habitatge, Carles Sala, ha explicat que en aquell moment ja tenien alguns pisos per oferir a les famílies que des de fa més de mig any viuen en aquest bloc, propietat de la Sareb, però que els faltaven alguns detalls per poder oferir els pisos en plenes condicions i amb els subministraments a punt. "Volíem guanyar alguns dies", ha manifestat Sala. El jutjat, però, va desatendre la seva petició per entendre que la Generalitat no era part en aquesta causa.

El president de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i secretari d'Habitatge, Carles Sala, es va reunir també la setmana passada amb representants de les PAH catalanes per tractar aquesta i d'altres qüestions.

El dia fixat pel desallotjament del bloc de Salt, el passat dimecres 16 d'octubre, el Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg va ordenar posposar el desallotjament com a mínim fins al 29 d'octubre. A més,i donava de temps fins al 24 per acreditar quines sortides hi ha per a les famílies en cas de fer-les fora del bloc.

El secretari d'Habitatge ha explicat que ja disposen de pisos en plenes condicions per oferir a les famílies del bloc. Concretament, Sala ha explicat que han recollit informació dels expedients de Serveis Socials de famílies que viuen a l'edifici i han detectat que hi hauria 28 persones de vuit famílies diferents que podrien ser beneficiàries d'aquests pisos. 
Sala ha explicat que els lloguers que s'ofereixen són dins el mateix poble de Salt i que, en cap cas, superen el 30% dels ingressos de la unitat familiar. En casos de famílies sense ingressos, el secretari general exposa que és la Generalitat qui ajuda a pagar els pisos. "Hem arribat a llogar pisos per 13 euros al mes, el tema de no tenir ingressos no és un impediment per accedir a un d'aquests pisos, al contrari", ha posat com a exemple.

Les famílies no van als Serveis Socials

Sala ha alertat però que s'estan trobant que les famílies que viuen al bloc ocupat per la PAH no estan assistint a les entrevistes programades als Serveis Socials de Salt per gestionar aquests lloguers. Segons detalla, la Generalitat pot oferir aquests pisos alternatius als habitants del bloc però cal que hi hagi una sol·licitud formal dels usuaris per tal de tirar endavant el procés d'adjudicació.

En aquest cas, segons Sala, estan veien "amb sorpresa" com les famílies no es presenten a les entrevistes. "No comprendríem aquesta actitud si fos expressament volguda", ha alertat Sala, que detalla que només hi ha hagut una persona que sí ha anat als Serveis Socials però que no va voler omplir la sol·licitud.

Petició a la Sareb

Sala ha aplaudit el pronunciament del Tribunal Europeu dels Drets Humans i ha reivindicat que des de la Generalitat s'estan fent esforços per evitar que persones que perden el seu habitatge -ja sigui de lloguer o compra- no puguin accedir a un habitatge alternatiu. Segons dades de la Generalitat, les gestions efectuades ja sigui a través d'Ofideute o d'ajuts d'urgència a les famílies han evitat 1.915 desnonaments en el que portem d'any a Catalunya. 

El secretari d'Habitatge ha explicat que des del febrer estan mantenint entrevistes amb entitats financeres, especialment les que han rebut diner públic, per demanar que cedeixin a la Generalitat pisos que tenen buits per tal de destinar-los a lloguer social. "Els estem pràcticament exigint que ens donin pisos que tenen buits i que a curt termini no podran vendre perquè en un context amb situacions tan desesperades puguem garantir un sostre per a les famílies desnonades", ha manifestat Sala. Segons el secretari d'Habitatge, aquesta petició també s'ha fet explícita al banc dolent, la Sareb, en una primera reunió que van tenir el passat mes d'abril.

De moment, amb l'única entitat que han aconseguit arribar a un acord és amb Catalunya Caixa que cedirà 400 pisos a la Generalitat perquè els pugui destinar a lloguer social. Un indicador que demostra que la gravetat de la situació és que, per exemple, l'Oficina d'Habitatge de la Generalitat ha fet aquest any un 30% més de gestions que l'any passat per evitar que famílies catalanes puguin perdre l'habitatge. "Hem actuat en 2.733 llars de 300 municipis diferents on, si la Generalitat no feia res, la situació podia acabar amb la pèrdua de l'habitatge habitual", ha remarcat.

No en tenen coneixement

La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona, Marta Afuera, ha denunciat que l'associació i les famílies desconeixien que la Generalitat disposava de pisos per a 28 persones que actualment viuen al bloc ocupat de Salt (Gironès). "No sabíem res, no tenim detalls, desconeixem aquesta possibilitat, no s'han dirigit a nosaltres i creiem que no són maneres de fer-ho utilitzant els mitjans de comunicació", ha explicat. Des de la plataforma critiquen les gestions que ha fet fins ara Generalitat i l'Ajuntament de Salt. "Ara, després que Europa ha demostrar la seva incompetència volen posar de pressa i corrents una tirita a una emergència social", ha assegurat.

"És la primera notícia, ningú ho sabia i per tant no han tingut temps per poder-ho fer", ha subratllat la portaveu de la PAH. En aquest sentit, Afuera ha denunciat que actualment hi viuen 43 persones, 16 famílies, i que moltes d'elles no arriben ni als 400 euros mensuals. "Fins ara la Generalitat i l'Ajuntament de Salt no han mogut ni un dit, quan Europa posa en evidència la seva incompetència fan veure que estan buscant solucions, això clama al cel", ha criticat Afuera. No obstant això, des de la PAH expliquen que tenen previst reunir-se amb les dues administracions públiques aquest proper dilluns, aprofitant la Taula del Dret a l'Habitatge que es farà al bloc de Salt. "Estem disposats a asseure'ns totes les vegades que faci falta i també intentarem parlar amb BMN, l'antic propietari del bloc, i la Sareb per trobar solucions", ha comentat. Finalment, des de la PAH han denunciat que l'administració pública està intentant "posar una tirita" a un problema d'emergència social molt greu.