Els preus del lloguer baixen un 6,2% a la demarcació de Girona situant-se a nivells del 2022

A Olot han caigut un 7,3% i a Figueres un 3,1%

Els preus de lloguer a la demarcació de Girona han baixat un 6,2% el 2024 en comparació amb l’any anterior, segons un informe de la Cambra de la Propietat Urbana. El preu mitjà durant el darrer trimestre de l’any va ser de 677,77 euros a la ciutat de Girona, el preu més baix des del 2022 i que trenca amb la tendència alcista que s’havia produït en els últims anys. Al llarg de l’any, el preu va ser de 766,48 euros de mitjana. Olot és la població que ha registrat una caiguda anual més pronunciada, amb una davallada del 7,3% i el 2024 es va tancar amb un preu de 540,98 euros. A més, la capital garrotxina també ha registrat una disminució de nous contractes de lloguer del 18% en un any.

La davallada en els preus de lloguer a la demarcació de Girona es generalitza tret de la zona de la costa. En poblacions com ara Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i Palamós (Baix Empordà) han tancat el darrer trimestre del 2024 amb un increment anual de l’1,2%, situant-se amb un preu mitjà de 734,24 euros.

Pel que fa a altres poblacions, Figueres va registrar una caiguda del 3,1% i els preus van quedar-se als 559,74 euros de mitjana. El primer trimestre la capital altempordanesa arribava al preu màxim de lloguer dels últims setze anys i ara s’ha tancat el 2024 amb una davallada.

Aquesta baixada s’atribueix a la normativa que regula els preus. De tota manera, la Cambra de la Propietat Urbana de Girona assegura que la llei ha generat una disminució dels contractes de lloguer i, per tant, una disminució del parc d’habitatges. En aquest sentit, Olot ha registrat una davallada del 44,9% en els contractes signats l’últim trimestre de l’any en comparació amb el període anterior.

A Figueres, el nombre de contractes ha baixat un 14,6% en comparació amb el tercer trimestre del 2024 i a Girona, la xifra ha disminuït un 4,7%. De fet, la cambra assegura que la tendència a la baixa en nombre de contractes s’ha mantingut durant tot el 2024 amb disminucions superiors al 10% en molts dels municipis estudiats.

En aquest sentit, la cambra assegura que les aportacions al parc d’habitatge de lloguer s’han desplomat el 2024 i s’ha registrat la aportació mínima en els últims tretze anys. A la ciutat de Girona es van afegir 144 habitatges, mentre que el 2011 eren 761. A Figueres es van incorporar 98 habitatges de lloguer i a Olot només 45 en un any, la xifra mínima històrica. A la zona de la costa, la variació no ha estat tan notable, amb la incorporació de 130 habitatges de lloguer.