L’Edició de Pasqua de Perelada estrenarà els responsoris de Setmana Santa de Bernat Vivancos

Una novetat d'enguany serà la matinal del diumenge

L’Edició de Pasqua del Festival de Peralada, que es farà del 17 al 20 d’abril, reforça l’aposta per la creació catalana amb l’estrena absoluta dels Responsoris de Setmana Santa de Bernat Vivancos. Interpretada a cappella pel Cor de Ràdio de Lituània, sota la direcció de Sigvards Klava, la peça serà un dels plats forts del festival. Així mateix, es podrà veure per primera vegada a l’Estat l’oratori Sanctus Petrus et Santa Maria Magdalena de J.A. Hasse, que es va estrenar el 1758. Està concebut només per a veus agudes i l’interpretarà Vespres d’Arnadí, una formació dirigida per Dani Espasa. Completen el cartell noms destacats com el baríton Benjamin Appl, la formació Cantoría, el violoncel·lista Pablo Ferrández i l’orquestra Il Pomo d’Oro.

En la seva tercera edició, el festival de Pasqua consolida la seva aposta per “la creació contemporània catalana, la recuperació del patrimoni musical i l’experiència de recolliment artístic en un entorn singular com és l’església del Carme”, segons exposen en un comunicat.

Un dels espectacles destacats serà l’estrena de les lliçons de tenebres Responsoria Hebdomadae Sanctae, que ha compost Bernat Vivancos per encàrrec del festival. L’estrena a Peralada tancarà un petit cercle, perquè en la primera edició de l’Edició de Pasqua la formació Cantoría va interpretar l’ofici de tenebres Officium Hebdomadae Sanctae del compositor Tomàs Luís de Victoria. Va ser precisament interpretant aquesta obra per a la seva gravació, formant part de l’Escolania de Montserrat quan tenia 11 anys, quan Vivancos (Barcelona, 1973) va viure “una mena d’epifania, i sempre més li va voltar la peça pel cap”. Fins que fa poc més de sis anys, inspirant-se en l’obra de Victoria, va començar a compondre els seus propis responsoris de Setmana Santa, que són els que s’estrenaran de manera absoluta a Peralada sota el títol Responsoria Hebdomadae Sanctae.

La interpretació, a cappella, anirà a càrrec d’una formació de referència en l’àmbit del cant polifònic com és el Cor de la Ràdio de Lituània, dirigit per Sigvards Klava, amb el qual Vivancos hi treballa des del 2011 i amb qui ja hi ha gravat el doble CD Blanc (2011) i Requiem (2016). A més d’aquests dos treballs, el darrer àlbum gravat per Vivancos ha estat In montibus sanctis (2018), amb l’Escolania de Montserrat, de la qual també en va ser director (2007-2014). El mateix compositor afirma, amb molta emoció, que les condicions en què es realitzarà aquesta estrena són ideals, per la idoneïtat de l’escenari, dels intèrprets i, òbviament, de l’època.

El concert d’inauguració, estrena a l’Estat

L’Edició de Pasqua del festival s’inaugurarà el dijous 17 d’abril amb l’estrena a l’Estat de l’oratori en fa major i en dues parts titulat Sanctus Petrus et Santa Maria Magdalena, una obra mestra del Barroc –composta per l’alemany Johann Adolf Hasse i estrenada l’any 1758– que combina la profunditat emocional amb la sofisticació musical pròpia del segle XVIII. Aquesta peça, composta per a una orquestra de cordes i baix continu, es va estrenar a Venècia el Divendres Sant de 1758.

L’oratori, concebut exclusivament per a veus agudes, l’interpretarà la formació Vespres d’Arnadí, dirigida per Dani Espasa, que comptarà també amb veus del Cor Infantil Amics de la Unió i amb els solistes Valer Sabadus (alt), Marie Lys (soprano), Maria Espada (soprano), Rafael Quirant (soprano) i Maria Salomé (alt). Dani Espasa ha afirmat que feia anys que esperava l’oportunitat per abordar un oratori que “és una preciositat, amb una música d’una qualitat extraordinària però que estranyament es fa poc al món”.

El Divendres Sant, a banda de l’obra de Vivancos, també es podrà veure el recital protagonitzat pel baríton Benjamin Appl, acompanyat per la formació de música antiga Vespres d’Arnadí i el seu director Dani Espasa, que faran la seva segona aparició. El programa el formen peces de Bach –gran protagonista de la vetllada–, Erlebach, Zelenka i Telemann, grans mestres de capella i il·lustres representants del Barroc alemany.

Dissabte, doble sessió

Un altre dels punts forts de l’edició d’enguany serà la nit del Dissabte Sant, amb la interpretació de Membra Jesu Nostri, un conjunt de set cantates compostes pel danès Dietrich Buxtehude. La formació polifònica Cantoría –10 cantants i un conjunt instrumental–, dirigida per Jorge Losana, interpretarà aquesta peça inspirada en la passió de Crist, que destaca per la seva profunda espiritualitat i el refinat llenguatge musical.

L’obra és una reflexió musical sobre el cos de Crist en l’acte de la crucifixió i cada cantata correspon a una part concreta del cos, prenent una forma ascendent emulant la visió dels creients, és a dir, des dels peus fins al rostre, passant pels genolls, les mans, el costat, el pit i el cor.

La jornada, però, començarà a l’església del Carme, a la tarda, amb el concert que oferirà el violoncel·lista Pablo Ferrández, acompanyat del pianista Luís del Valle. Junts interpretaran un programa amb obres de Max Bruch, Beethoven, Rakhmàninov i Brahms. Ferrández, que debutarà a Peralada, és un dels instrumentistes més sol·licitats de la seva generació per la seva tècnica acurada, la seva expressivitat, el seu tremp i la seva autoritat com a solista.

La novetat: una matinal el diumenge

La novetat principal d’aquest any és la programació d’una sessió matinal el Diumenge de Resurrecció. Fins ara, no s’havia fet en les dues edicions anteriors, però la direcció del cicle té la intenció de mantenir-la. Enguany s’ha programat l’actuació de la formació orquestral Il Pomo d’Oro, dirigida per Zefira Valova, que estarà acompanyada per la soprano Mélissa Petit i la mezzosoprano Ann Hallenberg, en la interpretació d’un programa que es dividirà en dues parts.

La primera part és la contraposició de dues peces amb el mateix títol, Salve Regina, però de dos compositors diferents, Domenico Scarlatti (Salve Regina en La major), i Leonardo Leo (Salve Regina en Fa major). En la segona part del programa el públic podrà gaudir d’àries de Händel, Porpora i Broschi.

La programació es completa amb una conversa entre la conservadora del Castell de Peralada, Susana Garcia, i l’historiador de l’art Ignacio G. Panicello. Porta per títol Giampietrino, deixeble de Leonardo da Vinci, a les col·leccions del castell de Peralada.

Garcia i Panicello revelaran com va anar el descobriment de ‘Santa Caterina d’Alexandria’, obra del pintor renaixentista italià Giampetrino, que il·lustra el cartell del festival. Serà el dijous 17 a la Biblioteca del Museu del Castell de Peralada.