L’Institut Català de Finances (ICF) ha incrementat el seu finançament a les comarques gironines un 81% durant el 2024. La banca pública de promoció de Catalunya hi ha mobilitzat un total de 99,4 milions d’euros en préstecs i avals, davant els 55,1 milions del 2023.
L’augment de l’activitat de l’entitat de la Generalitat de Catalunya a la vegueria també ha estat acompanyat d’un increment del 87% en el nombre d’empreses i entitats finançades fins a un total de 174 clients, davant els 93 del 2023.
El sector més finançat per l’ICF a les Comarques Gironines el 2024 ha estat la indústria, la qual ha rebut un 36% de l’import atorgat en préstecs i avals a la vegueria, seguida del comerç, turisme i transport (23%) i l’habitatge social (21%).
Així ho indiquen les dades compartides aquest matí per la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, a la Trobada Empresarial organitzada per l’entitat a l’Auditori Josep Irla de Girona en el marc de la celebració del seu 40è aniversari, a la qual han assistit 150 representants d’empreses, entitats i agents econòmics.
“Les nostres dades d’activitat a les Comarques Gironines reflecteixen la bona feina de l’ICF a la zona, un compromís que volem continuar enfortint per ajudar cada cop a més clients a fer realitat els seus projectes i inversions”, ha afirmat la consellera delegada, que ha recordat que el 2024 la banca pública ha duplicat el seu nombre de delegats comercials a la vegueria fins als quatre.
“L’ICF existeix perquè cap projecte viable a Catalunya es quedi sense fer per falta de finançament a llarg termini”, ha afegit Vanessa Servera a la seva intervenció, en què ha defensat el rol de la banca pública de promoció a l’hora de complementar el finançament dels bancs privats, proporcionar més anys per al retorn del deute i impulsar projectes estratègics i transformadors per a Catalunya.
Taula rodona
La jornada ha tancat amb una taula rodona amb empreses de les Comarques Gironines en què han participat Jaume Guardia, conseller delegat de Concentrol; Pere Cornellà, president de la Fundació Support-Girona; Laura Seràs Selva, cofundadora i directora financera de Tecnic Bioprocess Solutions i Laura Busquets, directora financera i de recursos humans de Mimasa Washtech.
Tots quatre han coincidit a destacar el “bon tracte de l’entitat” a l’hora d’adaptar-se a les seves necessitats i actuar com a “complement del finançament privat”, així com la capacitat de la banca pública de promoció per acompanyar-los durant tot el cicle del seu projecte empresarial. També han subratllat el repte que té l’ICF a l’hora de “millorar el seu coneixement entre el conjunt del teixit empresarial” per poder impulsar cada cop més empreses.
D’altra banda, han expressat la seva preocupació pels aranzels anunciats pel president nord-americà, Donald Trump, però han deixat clar que “encara és aviat per determinar els efectes que aquestes mesures tindran” en les seves empreses i s’han mostrat optimistes, ja que “aquest tipus de situacions també poden generar noves oportunitats”.