L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, entén "el simbolisme" que representa el bloc de la PAH, però també alerta que l'ocupació mitjançant "la puntada de peu a la porta" no és un model "a reproduir". Torramadé assegura que l'edifici del carrer Doctor Castany ha servit per fer bandera i reivindicar els problemes d'habitatge que es pateixen, però també és conscient que més enllà d'això cal trobar altres solucions.
Per això, l'alcalde insisteix a la Sareb que mogui fitxa i permeti que l'estoc d'habitatges buits que arrossega vagin a lloguer social. D'altra banda, l'ajuntament portarà al ple de dilluns una rebaixa del 50% de l'IBI per a aquells particulars que optin per a aquesta via. Un dia després que la cursa contrarellotge de la PAH tingués resposta a Estrasburg, i s'aturés el desallotjament programat al bloc de Salt, l'alcalde del municipi ha volgut separar allò que és "un acte simbòlic d'un model a reproduir". Jaume Torramadé entén que l'edifici del carrer Doctor Castany s'ha erigit com una "icona" dels problemes d'habitatge que es pateixen amb la crisi, i que ha permès "cridar l'atenció" sobre la necessitat d'introduir "canvis profunds al sistema".
Ara bé, més enllà d'això, Torramadé també té clar que l'ocupació gratuïta d'habitatges buits no ha de ser, en cap cas, ni la solució ni el model a seguir. "No és sostenible que mitjançant la puntada de peu a la porta tinguem la solució a tots els problemes d'habitatge que hi ha en un municipi o al conjunt de Catalunya", ha reflexionat l'alcalde de Salt.
Torramadé ha qualificat "d'injust" que hi hagi pisos buits en mans dels bancs en moments en que la gent ho necessita. "I em sembla immoral que aquest parc d'habitatges s'hagi rescatat amb diner públic", ha dit, elevant el to. Ara bé, en aquest punt, l'alcalde també ha subratllat que li sembla "insostenible" convertir el bloc de Salt ocupat per la PAH en el model a seguir.
"Jo no tinc resposta quan em ve algú que no arriba a final de mes o que es vol emancipar i em demana si cal que vagi a ocupar habitatges", ha precisat Torramadé. I hi ha afegit: "Aquest és un model vàlid per reivindicar i cridar l'atenció, però a partir d'aquí hem de trobar una altra solució".
L'estoc dels bancs, a lloguer social
Per això, l'alcalde ha insistit als bancs que cedeixin als ajuntaments els pisos que tenen buits, perquè els consistoris els puguin destinar a lloguer social. I especialment, a la Sareb, el banc dolent, que a principis d'aquesta setmana els va anul·lar la reunió que tenien sobre calendari per parlar de la problemàtica.
"La solució definitiva ha de passar per les oficines locals d'habitatge, que gestionin aquests immobles i els posin a circulació amb un lloguer assequible basant en la transparència", ha puntualitzat Torramadé. I ha precisat, en referència a la PAH: "I això ho determina serveis socials, no pot servir com a criteri que un treballi més o menys per a una determinada causa, sigui simpàtic o amic d'algú".
En referència a l'edifici del carrer Doctor Castany, l'alcalde també s'ha queixat de i la falta d'informació de la plataforma d'afectats sobre les persones que, realment, viuen en aquest immoble per fer els tràmits d'empadronament. "És molt difícil actuar per ajudar quan hi ha voluntat d'opacitat", ha dit Jaume Torramadé.
L'Ajuntament ha dit que, de moment, només té constància oficial -mitjançant papers- que al bloc hi viuen vuit famílies (tot i que ja sap que en són més). Aquestes són les que han demanat empadronar-se, i tres d'elles ja han completat el procés. En total, es tracta de deu persones entre adults i nens.
L'IBI, a la meitat
D'altra banda, l'Ajuntament de Salt també ha presentat aquest matí les modificacions a les ordenances fiscals que preveu portar a aprovació al ple de dilluns. D'entrada, el consistori rebaixarà a la meitat l'Impost de Béns Immobles (IBI) per a aquells particulars que tinguin un pis buit i el cedeixin a l'ajuntament per destinar-lo a la borsa de lloguer social.
"L'objectiu d'aquesta bonificació és molt clar; no persegueix cap altre motiu que incrementar el número de pisos que tenim a la borsa municipal d'habitatge", ha precisat Torramadé. Ara, n'hi ha una seixantena i es vol que aquest número augmenti al llarg del 2014.
A més, s'introduirà un altre canvi que afectarà aquelles obres de millora i reparacions que es facin a edificis de més de trenta anys. Aquí, es rebaixarà en un 95% l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i es reduirà a la meitat la taxa per a l'obtenció de les llicències. "Reparar teulades o façanes, per exemple, és molt costós; i en una situació de crisi com l'actual, la rebaixa és una manera de no carregar els contribuents", ha dit l'alcalde.
L'Ajuntament també preveu eliminar les taxes que han de pagar els centres docents i altres entitats per l'ús d'instal·lacions esportives municipals.