El Manípul de Manaies de Banyoles, el més nombrós de Catalunya, ha editat un llibre que repassa els últims 75 anys de l’entitat des de la seva restauració el 1949. Amb el títol De XXV a CLXII: Un retrat del Manípul de Manaies de Banyoles, l’obra ha estat escrita pel periodista i professor Eloi Camps en col·laboració amb la dissenyadora gràfica Isabel Olivé. El llibre fa un recorregut per la història de l’entitat a través de fotografies, fets històrics, anècdotes i entrevistes a manaies de diferents generacions.
La presentació ha tingut lloc en un acte multitudinari a la seu del Manípul i ha comptat amb la participació de l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el regidor de Cultura, Miquel Cuenca. L’obra no només recorda el passat de l’associació, sinó que també planteja la seva evolució i els projectes de futur.
El llibre aborda els gairebé 200 anys d’història del Manípul, amb una cronologia que es remunta al 1832, quan es documenta per primer cop l’existència d’un grup de manaies a Banyoles. També dedica un capítol a l’organització de l’entitat, l’evolució de la banda i la seva simbologia, així com a figures rellevants com Joaquim Duran, president de l’associació durant gairebé quatre dècades.
Les imatges del llibre provenen de l’arxiu fotogràfic de l’entitat, que compta amb més de mig centenar d’àlbums classificats per anys, sortides i esdeveniments.
Una entitat en constant creixement
El Manípul de Manaies de Banyoles, que actualment té 600 socis inscrits i mobilitza fins a 160 manaies per sortida, es troba en un dels millors moments de la seva història. En els últims anys, ha potenciat activitats per apropar-se a la ciutadania i reforçar el seu vessant solidari. El 2024 va iniciar la celebració dels 75 anys de la seva restauració amb diferents actes commemoratius, incloent-hi una gran trobada que va reunir prop de 2.000 manaies de tot Catalunya i la Comunitat Valenciana.
El president de l’entitat, Josep Duran, destaca que el llibre és un testimoni de la trajectòria del Manípul: “És una lectura planera i visual que explica qui som i què fem. Aquesta és una tradició molt arrelada a Banyoles i arreu de Catalunya”.
Un projecte amb mirada al futur
L’autor, Eloi Camps, explica que l’objectiu de l’obra és entendre el Manípul des del present i mirant cap al futur, mentre que la dissenyadora Isabel Olivé subratlla que les imatges seleccionades expliquen històries de generacions senceres i transmeten l’essència de l’entitat.
Per la seva banda, l’alcalde Miquel Noguer ha elogiat la tasca del Manípul i la seva capacitat de mantenir una tradició intergeneracional, destacant que actualment l’entitat viu un moment d’expansió i ha obert les portes a la participació de nenes i dones.
Amb aquesta publicació, el Manípul de Manaies de Banyoles reafirma el seu compromís amb la conservació i difusió del seu llegat cultural, tot preparant-se per celebrar el seu bicentenari en les pròximes dècades.