Uns 60 experts internacionals reflexionen sobre la portalada de Ripoll

El monument es pot contemplar des de dalt d'una bastida durant els quatre dies que durarà el simpòsium

La portalada de Ripoll és la protagonista d'un Simpòsium Internacional que des d'avui i fins dissabte reunirà una setantena d'experts nacionals i internacionals que exposaran i contrastaran les últimes investigacions històrico-artístiques d'aquest monument romànic del segle XII així com les actuacions en matèria de conservació que s'hi han dut a terme.

L'objectiu és posar en comú tots els coneixements que hi ha al voltant d'aquesta joia del romànic i projectar-la al món en un moment en què s'està tramitant la seva candidatura per ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Una bastida instal·lada durant els dies del simpòsium permet als visitants veure el monument amb més detall. La inauguració del simpòsium s'ha fet aquest dimecres a la tarda al Monestir de Ripoll, durant un acte presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha subratllat la importància d'aquest esdeveniment per al coneixement de la portalada però també per a la cultura catalana i la difusió del patrimoni. També ha fet èmfasi en el paper que va tenir aquest monestir des de la seva fundació, esdevenint un "epicentre irradiador de cultura", gràcies, entre altres coses, al fet de tenir una de les primeres biblioteques nacionals que va permetre establir vincles amb altres cultures.

Pel que fa al procés endegat des del món local, el Patronat del Monestir, el Bisbat de Vic i l'Ajuntament de Ripoll per aconseguir que la portalada sigui candidata a ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, Mascarell ha elogiat la feina feta fins ara així com la "convicció" amb què s'està duent a terme amb actes com aquest simpòsium internacional, i ha reiterat el suport de la Generalitat i el Parlament de Catalunya en tot aquest procés. En aquest sentit, també ha reconegut la "lentitud" amb què van les gestions, entre altres coses perquè és l'estat espanyol qui ha d'acabar definint la llista amb les candidatures aspirants però, malgrat tot, ha dit, "confiem que fent bé la feina aconseguirem el nostre objectiu".

Durant el seu discurs, el titular de Cultura ha reconegut que, si bé en els últims cent anys s'ha avançat en la presa de consciència del valor del patrimoni romànic català, cal continuar treballar en el seu reconeixement. "Encara tenim un gran camí per recórrer", ha afirmat Mascarell.

Per la seva banda, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha demanat el suport de les institucions per tirar endavant aquest projecte de la candidatura de la UNESCO -s'han marcat el 2016 com al termini màxim per aconseguir-ho- i ha reivindicat el caràcter "mil·lenari" del Monestir de Ripoll, fundat fa 1.134 anys. Munell també ha fet un reconeixement explícit al Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès i el seu president, que va ser qui va proposar l'organització d'aquest simpòsium, coincidint a més amb un any, aquest 2013, en què Ripoll és la Capital de la Cultura Catalana.

Una bastida provisional per contemplar la portalada

L'alcalde de Ripoll ha animat als ciutadans a visitar el Monestir per aprofitar un fet "excepcional", com és el de comptar amb una bastida instal·lada davant de la portalada durant els dies que durarà el simpòsium internacional. Una estructura que permet apreciar el conjunt escultòric amb més detall i des d'una perspectiva diferent a l'habitual.

L'acte inaugural ha comptat també amb la presència del delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; el director general d'Arxius, Biblioteques, Museu i Patrimoni, Joan Pluma, i el director dels Serveis Territorials de Cultura, Antoni Baulida, entre d'altres autoritats.

Experts vinguts de Bèlgica, Alemanya i Estats Units

Les quatre jornades del simpòsium giren al voltant de tres eixos principals, com són la creació, conservació i recuperació del monument, i es faran a la sala d'actes Marià Font de la plaça de la Lira de Ripoll amb ponents catalans però també de l'estat espanyol, Alemanya, Bèlgica, França o els Estats Units.

Entre les personalitats convidades, destaca la presència de l'expert Petre K. Klein de la Karls Eberhard Universität Tübingen d'Alemanya, que ha pronunciat la conferència inaugural i també serà qui llegirà les conclusions el dissabte. Un document que ha de permetre també avançar en la planificació de les diferents actuacions que caldrà fer a la portalada en els pròxims anys. La cloenda estarà presidida pel bisbe de Vic i president del Patronat del Monestir, Romà Casanova.

Tot i el pas dels segles, la portalada es conserva amb la forma original i es troba en un estat de conservació estable i sense riscos de degradació, després de cinquanta anys d'estudi i preservació. Compta amb una vitrina i un sostre que la protegeixen de l'exterior i uns censors que en determinen el seu estat en tot moment. Des del 1960 que no s'hi ha fet cap intervenció directa generalitzada tot i que en els últims anys s'han dut a terme actuacions concretes de manteniment i neteja superficial de la pols.