Protecció Civil executa un simulacre d'incendi en una barca de pesca al port de l'Escala

Aquest máti s’ha simulat al port de l’Escala (Alt Empordà) l’incendi d’una embarcació d’encerclament que estava abarloada a la dàrsena pesquera, amb un tripulant ferit que ha quedat atrapat a la cabina del vaixell. L’exercici ha estat organitzat per Ports de la Generalitat i Protecció Civil en col·laboració amb la Confraria de Pescadors de l’Escala.
 
Amb aquest simulacre s’ha posat a prova el Pla d’autoprotecció del port de l’Escala, homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya el mes de juny passat. També s’ha pogut comprovar com s’integra aquest pla amb el Pla Especial d’Emergències per Contaminació d’Aigües Marines (CAMCAT). Així mateix,  l’exercici ha servir per comprovar la comunicació i la coordinació entre els mitjans que han actuat.
 
Un cop detectat l’incident, des de la Confraria de Pescadors de l’Escala s’ha trucat al telèfon d’emergències 112, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, que depèn de la Direcció General de Protecció Civil, a la Policia Local i al guardamolls. Al seu torn, el guardamolls ha avisat a la Guàrdia Civil i Salvament Marítim. Immediatament s’han activat els protocols d’actuació del port.
 
Els tripulants dels pesquer sinistrat i els membres de la Confraria de Pescadors de l’Escala han fet les maniobres necessàries per aïllar l’embarcació incendiada. Mentre feien aquesta operació, un dels tripulants ha quedat atrapat a la cabina del vaixell.
 
Els mariners del Club Nàutic l’Escala han col·locat les barreres absorbents al voltant de l’embarcació per prevenir un possible vessament de carburant a l’aigua de la dàrsena. El guardamolls del port de l’Escala ha actuat com a cap d’emergència fins a l’arribada dels Bombers de la Generalitat. i dels professionals sanitaris del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
 
Els tres vehicles dels Bombers de la Generalitat han treballat en les tasques d’extinció de l’incendi i l’evacuació de la persona ferida. Una unitat de Suport Vital Bàsic (SVB) del SEM, amb dos professionals sanitaris, s’ha desplaçat al lloc per estabilitzar el ferit i traslladar-lo a l’hospital.
 
També han participat dues patrulles de la Comissaria de Districte de l'Escala dels Mossos d’Esquadra que, amb el suport de quatre vehicles de la Policia Local de l’Escala han controlat els accessos a la zona del port i han conduit els vehicles de Bombers de la Generalitat i del SEM fins a la zona del sinistre.
 
Al seu torn, una embarcació del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil ha controlat els accessos a la bocana del port i ha constituït el grup d’ordre marítim. En aquest mateix grup ha participat una embarcació de Salvament Marítim.
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha fet seguiment del simulacre, emetent una pre-alerta del Pla Especial d’Emergències per Contaminació Accidental d’Aigües Marines a Catalunya (CAMCAT).
 
Aquest simulacre ha comptat amb la participació de diferents grups d’intervenció i institucions com els Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local de l’Escala, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Salvament Marítim, Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil, Ports de la Generalitat, Confraria de Pescadors de l’Escala, Club Nàutic l’Escala i tècnics de Protecció Civil de la Generalitat.