La CE investiga les ajudes a Ryanair per operar a Girona i Reus

Brussel·les obre un expedient després d'haver rebut la denúncia d'una aerolínia de l'aeroport del Prat

La Comissió Europea està "investigant en profunditat" les ajudes públiques que rep Ryanair per operar als aeroports de Girona-Costa Brava i Reus, segons ha fet públic aquest dimecres.

Després d'haver rebut, el maig del 2012, la denúncia d'una aerolínia que opera a l'aeroport del Prat, Brussel·les ha obert un expedient a l'Estat espanyol per avaluar si els acords comercials entre les "autoritats públiques" i la companyia irlandesa que dirigeix Michael O'Leary són ajudes d'Estat i si vulneren o no la legislació comunitària.

L'eurocomissari de Competència, Joaquín Almunia, també investigarà la resta d'aerolínies "que han signat acords similars lligades als aeroports de Girona i Reus".

L'obertura d'aquest expedient "no prejutja el resultat final de la investigació", apunta l'executiu comunitari en un comunicat. Però si les ajudes públiques a Ryanair fossin il·legals Brussel·les podria obligar a suspendre-les, comprometent la continuïtat de l'aerolínia irlandesa a Girona i Reus.

La Comissió Europea té en el punt de mira "els acords sobre publicitat de les regions lligades a la presència i quantitat d'operacions de les aerolínies als dos aeroports". La investigació "també verificarà si els aeroports de Girona i Reus s'haurien beneficiat indirectament" de les ajudes, "ja que aquests acords comercials podrien alleujar les despeses que haurien de pagar normalment per al desenvolupament de les seves activitats".

"D'acord amb la informació" enviada per l'aerolínia denunciant, la Comissió Europea "no pot excloure que aquests acords comercials hagin donat a les aerolínies i els aeroports implicats un avantatge sobre els seus competidors". Això "és incompatible amb el mercat interior" i vulneraria la legislació comunitària. ‪El portaveu d'Almunia, Antoine Colombani, ha confirmat en una roda de premsa a Brussel·les que analitzaran si hi ha acords comercials "entre les autoritats públiques i les aerolínies que possiblement hagin ofert un avantatge a aquestes aerolínies". A més, l'equip de l'eurocomissari socialista espanyol també investigarà si els pactes "poden suposar un avantatge pels aeroports" respecte a altres destinacions.