Temporada Alta estrena el thriller social 'Nerium Park'

L'obra, guanyadora del darrer Premi Quim Masó, es podrà veure aquest cap de setmana a La Planeta i al festival Grec

Temporada Alta estrena aquest cap de setmana 'Nerium Park', un thriller social sobre una parella víctima de les urbanitzacions fantasma sorgides del 'boom' urbanístic. El text, que signa Josep Maria Miró, barreja les tensions íntimes amb la realitat actual, amb l'objectiu de posar de relleu que els humans són "bèsties socials" -com explica el dramaturg i director- que trontollen conjuntament amb el sistema.

L'obra s'estructura en dotze escenes que, en forma flashos, repassen un any natural en la relació d'aquesta parella, que viu sola en una flamant urbanització. 'Nerium Park' va guanyar el darrer Premi Quim Masó i, a més de veure's a la Planeta, també es representarà al festival Grec de Barcelona.

En Gerard (Roger Casamajor) i la Marta (Alba Pujol) són una jove parella que s'ha traslladat a 'Nerium Park', una flamant urbanització acabada de construir. Tots dos tenen feina i volen millorar socialment, però no haurà passat ni un mes quan se n'adonaran que res és com s'esperaven. La urbanització queda deserta i, al mateix temps que veuen com s'ensorra el seu somni de viure en un lloc idíl·lic, també ho faran les seves vides.

Aquest és, a grans trets, l'argument de 'Nerium Park', l'obra guanyadora del darrer Premi Quim Masó que ara s'estrena a Temporada Alta. La signa i dirigeix Josep Maria Miró, un talent a l'alça de l'autoria catalana gràcies a 'El principi d'Arquímedes'.

'Nerium Park', però, no es queda només en la història de la parella que porta damunt l'escenari. L'espectacle també és una crítica àcida al 'boom' urbanístic i a les generacions que s'han criat sota la seva ideologia. "Volia barrejar les qüestions íntimes amb les socials, perquè els humans som bèsties socials; i quan tot va bé no ens n'adonem, però quan les coses el sistema trontolla nosaltres també podem caure", precisa Miró.

De fet, l'elecció del títol no és banal. 'Nerium' en llatí significa baladre, aquest gènere de plantes que poblen la majoria d'urbanitzacions i altres espais artificials. "El nom de la urbanització on viuen els dos protagonistes és, doncs, prototípic", assegura Miró, amb intenció de posar de relleu tot allò que es relaciona amb la construcció desaforada.

Dotze escenes, un any

L'obra es divideix en dotze escenes, que a mode de flashos repassen cadascun dels mesos de l'any. 'Nerium Park' s'inicia al novembre, coincidint amb l'arribada de la parella a la urbanització i acaba l'octubre de l'any vinent. Miró explica que, cada retall d'aquesta vida canviant i convulsa que viuen els protagonistes, s'impregna també "d'un cert aire de suspens en algunes de les escenes".

Segons el dramaturg, a més, a l'hora de portar 'Nerium Park' a escena calia pensar en dos actors "tot terreny" perquè l'espectacle "és una muntanya russa emocional". "Repassa un any en la relació d'una parella que s'estima, que s'estima però no s'entén, que intenta entendre's i que -finalment- té punts difícils de trobada", explica Miró.

Els assajos de 'Nerium Park' van començar ara fa sis setmanes i, com expliquen tant Casamajor com Pujol, damunt l'escenari cal posar-hi els cinc sentits durant l'hora i escaig que dura la representació. "És un text fi, amb un diàleg picat que et demana estar molt concentrat; és com si els dos protagonistes juguessin una partida de ping-pong dialèctica", concreta l'actor.

A La Planeta i al Grec

L'obra guanyadora del VII Premi Quim Masó a projectes teatrals s'estrenarà aquest divendres a La Planeta. Tant per a aquesta funció com per a la del diumenge, totes les entrades s'han exhaurit. Després, 'Nerium Park' també es podrà veure dins el festival Grec de Barcelona, com estableixen les bases del guardó.

El muntatge, però, ja té bolos confirmats a Andorra i Manacor. A més de guanyar el setè Quim Masó, 'Nerium Park' també ha rebut el Premi Literari Jaume Vidal i Alcover 2013 de textos teatrals.