Girona homenatja el president Companys amb la mirada fixa a Europa

L'ajuntament celebra un acte de record davant del bust commemoratiu i ERC en fa un altre a la plaça Catalunya

Girona s'ha sumat als actes d'homenatge al president Lluís Companys, afusellat ara fa 73 anys per les tropes franquistes. L'ajuntament ha fet una ofrena aquest migdia a la plaça que duu el seu nom, on hi han assistit representants de tots els grups excepte el PP i el regidor no adscrit. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha recordat que Companys va ser escollit democràticament i ha posat el seu sacrifici "per la causa de la llibertat" com un exemple per reivindicar la pertinença de Catalunya dins Europa, en resposta a l'ideari de la por que propugnen certs sectors polítics davant els anhels sobiranistes.

ERC també ha assistit a l'acte del migdia, però a primera hora n'ha fet un altre a la plaça Catalunya. Una ofrena floral amb motiu del 73è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys és el gest de recordatori que l'Ajuntament de Girona li ha volgut dedicar aquest migdia a la plaça que duu el seu nom. A l'acte hi han assistit tots els grups municipals, excepte el PP i el regidor no adscrit, Carles Palomares. També hi ha pres part membres de la Diputació i d'ERC.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha fet un parlament carregat de referències històriques a la figura del president Companys. Ha recordat que va ser escollit democràticament i que es tracta del primer -i únic- president europeu afusellat per un govern feixista amb el suport dels nazis alemanys.

Puigdemont tampoc ha deixat passar l'ocasió per llançar un clar missatge a tots aquells qui propugnen l'ideari de la por davant els anhels catalanistes i sobiranistes. Per això, l'alcalde ha recordat el paper que Catalunya ha tingut com a país dins Europa, sobretot davant els missatges que insinuen que quedaria fora de la Unió Europea quan sigui independent.

Nucli fundacional d'Europa

"Això no ens ho podem deixar dir, un país que ha fet contribucions amb sacrificis de vida humana per la causa de la democràcia, la llibertat, la pau i la república és en el nucli fundacional d'Europa", ha dit Puigdemont, en referència a la figura de Companys. I hi ha afegit: "I no pot ser en cap cas exclòs d'aquest projecte que ha ajudat a construir com el primer".

Un cop acabat l'acte institucional de l'ajuntament, el PSC ha fet una ofrena floral al monument del president. ERC, per la seva banda, per segon any consecutiu ha traslladat l'homenatge a la plaça Catalunya. Els republicans han recordat la figura del president Companys amb unes salves a les set del matí i, seguidament, han fet una ofrena floral a l'indret.

Amb aquest acte, ERC vol reclamar que el monòlit del president Companys s'ubiqui en un indret diferent on es troba ara (a la zona Migdia-Rutlla). La presidenta de la secció local i candidata a l'alcaldia d'ERC, Maria Mercè Roca, també ha recordat que Companys va ser l'únic president d'una nació democràtica d'Europa afusellat pel feixisme. "Aquest any, l'homenatge a Companys el fem amb l'esperança que finalment es faci justícia", ha subratllat.