El bloc de Salt es prepara per resistir al desallotjament de demà

El jutjat d'instrucció 3 ha desestimat tots els recursos contra l'ordre judicial

Membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), sindicats, partits, bombers, activistes i societat civil es preparen per "resistir fins al final" al bloc ocupat de Salt (Gironès). Cap dels intents per aturar el desallotjament de les 43 persones que viuen a l'edifici ha prosperat i l'ordre d'expulsar-los dels pisos que van ocupar fa quasi set mesos continua endavant.

L'ordre judicial, dictada per l'Audiència de Girona, fixa el desallotjament per dimarts a les 9 del matí i, tot i que la PAH encara espera que hi pugui haver una contraordre 'in extremis', ja s'estan organitzant per intentar evitar que els Mossos d'Esquadra executin el desallotjament. "No ens mourem", afirma la portaveu.

Al llarg dels últims dies, el Jutjat d'instrucció número 3 de Girona ha rebut un allau d'escrits demanant que aturi el desallotjament del bloc que la PAH va ocupar a Salt fa gairebé set mesos. Tot i que d'entrada el titular del jutjat va aturar el desallotjament, l'Audiència de Girona va revocar la decisió i va ordenar que es tirés endavant. Com que l'odre ve d'una instància superior, el jutge ha desestimat tots els recursos que li han presentat, ja provinguessin de la PAH, com de sindicats, partits, ajuntaments o de la mateixa l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

El lletrat de la PAH, Benet Salellas, ha presentat 'in extremis' un recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Girona perquè, com a instància superior, aturi el desallotjament. A més, aquest dimarts ha presentat una queixa al president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, demanant-li que faci complir als partits judicials que depenen d'ell el protocol signat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que conclou que no s'executaran desnonaments si els serveis socials dictaminen que hi ha risc social per a les famílies afectades.

Tot i que encara esperen que hi hagi algun moviment judicial que eviti, a última hora, el desallotjament, la PAH es prepara per resistir "fins al final". Aquest dimarts a la tarda, un concert solidari amb Gossos, Lágrimas de Sangre, Amparo Sànchez i Feliu Ventura ha donat la benvinguda als membres de les PAH d'arreu de l'Estat que han anat arribant al bloc de Salt per preparar "la resistència". "En assemblea hem decidit que d'aquí no ens movem, que és un moment històric i el bloc és un símbol que lluitarem fins al final", ha afirmat la portaveu de la PAH Girona, Marta Afuera. I per aconseguir impedir el pas a la comitiva judicial i als Mossos d'Esquadra, la PAH espera aplegar "milers" de persones al bloc. 

Aquest dimarts hi havia prevista una reunió de la Taula de l'Habitatge de Salt, que finalment ha quedat suspesa. Marta Afuera ha criticat que l'alcalde de Salt utilitzi una tragèdia personal d'una regidora per suspendre la trobada "més important" de la Taula, convocada unes hores abans de la data de desallotjament. Segons Afuera, podien haver-se reunit igualment i acusa Torramadé de no haver "donat la cara".

També ha quedat suspesa la reunió que l'Ajuntament de Salt, el de Girona i el secretari general de Càritas tenien amb la Sareb -conegut popularment com a banc dolent- dijous vinent. La Sareb, propietària del bloc de Salt, ha comunicat als ajuntaments aquest dimarts a la tarda que la reunió no es farà.