La Fundació Salut Empordà (FSE) ha desenvolupat l’aplicació ‘eVisio®’ amb la qual pot fer revisions de capacitat visual a distància. Un dels llocs on s’ha implementat ha estat a les diverses escoles de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l’Escala (Alt Empordà), on la FSE fa aquestes proves als infants de sis anys dels centres. S’ha escollit aquesta edat perquè representa un moment clau per assegurar que els nens i nenes tinguin una visió adequada per a les activitats acadèmiques, com ara llegir i escriure. Les proves que es realitzen gràcies a un equip d’Infermeria Pediàtrica que es desplaça i fan les revisions als alumnes al mateix centre a través del projecte ‘eVisio4kids’, desenvolupat amb el Centre Tecnològic Eurecat.
Les proves es fan utilitzant l’aplicació ‘eVisio®’ de la FSE a l’alumnat de les escoles de l’Escala, Bellcaire d’Empordà, Albons, Sant Pere Pescador, Ventalló, Vilamacolum, Viladamat i l’Armentera. A més, l’eina permet avaluar l’agudesa visual i així es pot identificar si l’infant hi pot veure correctament tant de lluny com de prop. A banda, també incorpora la visió binocular, que permet saber si els dos ulls treballen conjuntament. Aquesta prova ajuda a detectar problemes com la supressió d’un ull, l’estrabisme o la diplopia i possibles anomalias de visió central o a la màcula.
Amb aquest projecte els professionals poden fer una anàlisi de les alteracions detectades en la població escolar. En aquest sentit, l’ús de l’eina de l’aplicació ajuda a facilitar la detecció de problemes de discapacitat visual no diagnosticada en població infantil, principalment tenint en compte que la detecció i intervenció precoç pot ajudar a reduir els efectes de les patologies oculars sobre el procés d’aprenentatge. Per això, en aquells casos en què ‘eVisio®’ identifiqui alguna possible afecció, les infermeres poden derivar ràpidament l’infant a la Unitat d’Optometria i Oftalmologia de la Fundació Salut Empordà per confirmar el diagnòstic.
El projecte ‘eVisio4kids’ l’han impulsat el tècnic de l’Institut de Recerca Glòria Compte, Adrián Nieto, l’optometrista Esther Aguilera i el tècnic d’Innovació, Víctor Torres, tots tres professionals de la FSE. Els investigadors compten també amb la col·laboració de les infermeres de l’ABS l’Escala per poder fer les proves a les escoles. La proposta està associada a un projecte de recerca per millorar l’eina i veure’n l’aplicabilitat en altres àmbits. ‘eVisio®’ ha rebut una subvenció de 17.500 euros de les Beques per a Projectes d’Investigació d’Hospitals Comarcals de Girona 2024 promogudes per Dipsalut i l’IDIBGI.