El Col·legi Oficial de Metges de Girona, Dipsalut i l’IDIBGI han finançat amb 30.000 euros vuit projectes que impulsen hospitals comarcals de la demarcació de Girona per descentralitzar la recerca biomèdica de la capital. Es tracta d’una pota del programa Talent Gironí que impulsen les tres institucions, conjuntament amb les ajudes a dos professionals per impulsar la recerca biomèdica. Es tracta d’una beca per a professionals que inicien la seva carrera en l’àmbit de la investigació. En aquest sentit, s’ha premiat una oncòloga de l’ICO Girona i un cardiòleg de l’Hospital Trueta que s’incorporaran en grups de recerca de l’IDIBGI.
Roser Font és oncòloga a l’Institut Català d’Oncologia a Girona i s’incorporarà en un grup de recerca en oncologia de precisió. Allà hi desenvoluparà un projecte pilot per implementar una tècnica genètica innovadora per millorar el diagnòstic i tractament del càncer de mama en dones joves. Per la seva banda, el cardiòleg Carlos Moliner, s’uneix al grup de recerca en genètica cardiovascular de l’IDIBGI que estudiarà de quina manera la genètica pot millorar la predicció de l’evolució dels pacients amb miocardiopatia dilatada.
El programa està obert a professionals sanitaris que hagin acabat la seva formació especialitzada siguin metges, infermers, farmacèutics o psicòlegs. Aquest dimarts s’ha presentat els guanyadors de les ajudes en la 1a jornada de Talent Gironí.
El programa neix d’acord amb iniciatives similars que feien en altres països per facilitar la recerca entre joves que acaben el seu procés de residència. Després de cinc anys ja s’han impulsat cinc beques.
En l’àmbit de projectes en hospitals comarcals, el programa ha premiat el projecte d’Alberto Zamora que desenvolupa un algoritme d’intel·ligència artificial per prevenir malalties cardiovasculars en pacients amb el colesterol alt. Es tracta d’un professional que treballa a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) on també hi treballa Xavier Sabaté i Montserrat Vilà, dos premiats que treballen en unaplataforma per optimitzar el procés quirúrgic en intervencions d’hèrnia inguinal i resecció transuretral.
Pel que fa a la Fundació Salut Empordà (FSE), s’han reconegut els projectes de Laura Robles, que implantarà millores en el diagnòstic i cribratge en la població infantil.
De la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa (FHOCG), els projectes seleccionats han estat el de Joan Carles Trullàs per validar eines de pronòstic per a pacients geriàtrics amb fractura de maluc, i el de Ferran Campillo, que analitza l’exposició a un tipus de plaguicides persistents i la seva relació amb la salut neonatal a la Garrotxa i a Ciutat de Mèxic.
Els projectes premiats dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE) han estat l’estudi que encapçala Sara Soria sobre l’eficàcia de l’automostra vaginal-cervical per detectar infeccions de transmissió sexual, i el projecte liderat per Moisés Barrantes, que investiga estratègies de cribratge en pacients amb sospita d’insuficiència cardíaca a l’atenció primària.