La xarxa de Rodalies i Regionals ha patit 553 incidències greus entre principis del 2021 i agost del 2024, el mes anterior a l’inici de les obres de Roda de Berà. Això suposa una mitjana d’una afectació cada 2,5 dies, segons una resposta del Departament de Territori a una pregunta parlamentària de Junts. La informació recull les incidències que han afectat més de 10.000 viatgers de Rodalies o 1.000 de Regionals i inclou avaries, imprevistos (com atropellaments, obstacles a la via, robatoris de coure o manca de maquinistes) i limitacions temporals de velocitat. Més de la meitat d’aquestes han estat provocades per avaries a la infraestructura o als trens.
La línia amb més afectacions ha estat l’R15, amb 369 dies d’incidències. En el cas de les línies que afecten Girona i la seva àrea d’influència, destaca l’R11, que uneix Barcelona i Portbou, amb 243 dies d’afectació. Aquestes incidències han tingut repercussions en el servei ferroviari gironí, especialment en moments crítics com el descarrilament d’un tren de mercaderies entre Girona i Caldes de Malavella el setembre del 2021, o l’incendi d’un vagó amb gas liquat prop de Girona el juliol del 2024.
Entre les causes més habituals de les incidències destaquen les limitacions temporals de velocitat, com les 35 jornades d’afectació a la bifurcació de Vila-seca entre l’abril i el juny del 2022, així com diversos robatoris de coure, amb 15 casos que van afectar més de 10.000 viatgers de Rodalies o 1.000 de Regionals. Especialment greu va ser el robatori de coure de Montcada el 12 de maig del 2024, coincidint amb les eleccions al Parlament, que va paralitzar tot el servei i va trigar 48 hores a restablir-se.
A més, s’han registrat 34 atropellaments i almenys dues temptatives de suïcidi. També hi ha hagut 45 casos en què els trens es van endarrerir o cancel·lar per falta de maquinistes, en la majoria de casos sense que se n’exposés la causa.
Obres i vagues: més disrupcions al servei ferroviari
Les dades de la Generalitat no inclouen els efectes de les obres de Roda de Berà, iniciades l’1 d’octubre del 2023, que van afectar usuaris de les comarques de Tarragona i van suposar interrupcions i trasllats en autobús en algunes línies. Les incidències van continuar més enllà de la finalització prevista al març del 2024, amb retards acumulats i treballs pendents a Sant Vicenç de Calders.
Pel que fa a les vagues, en el període analitzat es van registrar sis jornades de vaga oficials el setembre i l’octubre del 2021, en protesta pel possible traspàs de Rodalies a la Generalitat i per la manca de personal. Tot i això, hi ha hagut moltes més convocatòries que finalment es van desconvocar, com les de l’octubre i novembre del 2022 per exigir un nou conveni col·lectiu i més personal, o les de febrer i març del 2021 per denunciar la manca de manteniment dels trens.
L’última situació conflictiva va ser la vaga programada per a març i abril del 2025, que va ser desconvocada a última hora pels sindicats majoritaris. Aquest fet, sumat al fet que alguns sindicats minoritaris no s’hi van adherir, va provocar una jornada caòtica el primer dia previst de mobilitzacions.
L’R11, una de les línies més castigades
Les línies de Regionals cap a Tarragona i Lleida han estat les més afectades, amb xifres elevades de dies d’incidències. No obstant això, l’R11, que connecta Girona i Figueres amb Barcelona i Portbou, ha registrat 243 dies d’afectacions. Aquesta línia ha patit els efectes d’incidències en altres trams de Rodalies, especialment l’incendi del quadre de senyals de Gavà el maig del 2023, que va provocar alteracions durant 20 dies a l’R2 sud i als Regionals del sud, afectant indirectament també els trens que connecten Girona amb Barcelona.
A més, la falta de reforç del servei va generar problemes de mobilitat durant el Carnaval, quan Renfe no va lliurar a temps els horaris als maquinistes, provocant aglomeracions als trens i a les estacions de l’R2 sud.
Una xarxa ferroviària amb problemes estructurals
Les dades del Departament de Territori reflecteixen un servei ferroviari que arrossega deficiències estructurals, amb avaries freqüents, falta de personal i infraestructures envellides que dificulten la mobilitat dels usuaris. A Girona i les comarques de l’àrea d’influència, les afectacions a l’R11 continuen sent una assignatura pendent, amb incidents recurrents que afecten la connexió amb Barcelona i la frontera francesa.
Els usuaris de la línia gironina es veuen atrapats en una xarxa de Rodalies i Regionals que no garanteix un servei fiable, amb retards constants, cancel·lacions inesperades i una manca de solucions a llarg termini per part de les administracions competents.