El Consorci de la Costa Brava permetrà triplicar les dietes dels càrrecs polítics

L'ens ho deixa en mans dels Ajuntaments

El Consorci de la Costa Brava deixarà en mans dels ajuntaments decidir si tripliquen les dietes per assistència dels seus càrrecs (alcaldes i regidors) a l'ens. Inicialment, el pressupost que s'ha portat a votació aquesta tarda proposava actualitzar aquestes quantitats, que feia deu anys que no es revisaven, i passar-les de 160 a uns 500 euros.

Durant la junta de govern que havia de tirar endavant els números, però, s'ha decidit congelar aquest punt del pressupost i deixar-ne el redactat com estava fins ara. A partir d'aquí, el Consorci consultarà cadascun dels 27 ajuntaments que l'integren per saber quines dietes es fixaran. Allò que es consensuï s'aprovarà definitivament d'aquí a quinze dies.

El Consorci de la Costa Brava és un organisme autònom format per la Diputació de Girona i els ajuntaments del litoral de la demarcació. S'encarrega de gestionar tots els recursos hidràulics de la zona, que comprenen des de l'abastament fins al tractament d'aigües residuals.

L'aprovació del pressupost per aquest 2013, que s'ha portat aquesta tarda a la junta general, ha provocat cert rebombori. El motiu: la partida destinada a les dietes dels càrrecs electes, i que fa referència a allò que cobren per assistir als òrgans col·legiats (la junta general, que es fa tres o quatre cops per any, i la junta de govern, que se celebra un cop al mes o cada quinze dies).

Des de fa deu anys, aquestes quantitats s'havien fixat en 160 euros, i tenen dret a percebre-les tant els alcaldes o regidors que assisteixin a aquestes reunions. Ara, però, el document de pressupostos que inicialment s'ha portat a votació proposava actualitzar-les -no es tocaven des del 2003- i passar-les a uns 500 euros.

Aquest increment ha provocat cert malestar en cercles polítics. Per això, la junta general ha decidit no tirar-lo endavant i deixar-ne el redactat com estava fins ara. És a dir, mantenir la quantitat de 160 euros per dietes (que a la pràctica, suposa destinar al pressupost anual una partida de 50.000 euros per pagar aquestes assistències).

"Si algú pensa que ho fem per calés, s'equivoca"

El president del Consorci de la Costa Brava i exalcalde de Roses, Carles Páramo, ha volgut deixar clar però que aquest increment no era banal. "Si algú es pensa que el nostre afany és buscar remuneració o que ho fem per calés, s'equivoca", ha subratllat.

El president ha lamentat que s'hagi generat cert "escàndol" al voltant d'aquesta partida, i ha insistit que allò que simplement es fa és posar al dia uns números que no es tocaven des del 2003. Segons Páramo, a més, fins ara, molta feina que fan els càrrecs electes dins el Consorci ni es pagava. I allò que es vol, doncs, és posar ordre. "Quan un treballa, s'ha de pagar aquest reconeixement", ha afirmat.

En aquesta línia, també s'ha expressat el vicepresident segon de l'ens, Joan Maria Juan i Gea. "No hem muntat una junta general per aprovar sous, sinó per tirar endavant un pressupost", ha sentenciat.

Consultar els alcaldes

De moment, el pressupost per a aquest 2013 ha tirat endavant sense tocar la partida destinada a dietes. Allò que es farà ara, però, abans els números no s'aprovin definitivament (cosa que passarà en quinze dies) serà consultar els 27 ajuntaments que integren el Consorci per saber quines dietes per assistència creuen que seran més adients.

Entre d'altres, se'ls plantejarà la proposta que s'ha inclòs inicialment -la dels 500 euros- o bé d'altres com ara actualitzar només els increments de l'IPC. Després, un cop s'hagi consensuat una decisió, aquesta serà la que s'inclourà als pressupostos.

De 24 a 20 MEUR

Tot i aquest canvi de darrera hora, la resta del pressupost per a aquest 2013 sí que ha tirat endavant. La junta general del Consorci ha aprovat uns números que pugen a 20 milions d'euros (MEUR) i que, des del 2011 fins ara, suposen una davallada global de 4 MEUR (l'any passat no hi va haver pressupost). Entre d'altres, gràcies a la contenció que s'ha fet de la despesa.

Els pressupostos per a aquest 2013 inclouen una partida destinada a inversions de 760.000 euros. Aquests diners es destinaran a fer obres que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ara no pot assumir. A més, com ha destacat Gea, durant els darrers anys el Consorci també ha aconseguit un estalvi mitjà de 100.000 euros per a cada ajuntament actualitzant les tarifes de l'aigua.

Tot i que els pressupostos s'hagin aprovat a les acaballes de l'any, això no passarà així amb els números del 2014. L'objectiu del Consorci és aprovar aquest novembre els pressupostos per a l'any que ve, que inclouran un pla d'inversions amb vista fins al 2018 (i que, entre d'altres, milloraran l'estació de tractament d'aigües residuals de Palamós).